1. Daca la ITM a fost inregistrat un CIM cu astfel de clauza, nu e bine. Ori nu s-a observat, ori... nu stiu ce sa spun.
2. Mergeti la ITM, faceti sesizare pentru ambele probleme.
Nu este o clauza penala ci una de neconcurenta.
Codul muncii :Art. 21. – (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei
indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă, perioada pentru care îş i produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului nu are natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii”.
Art. 22. – (1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la articolul 56 lit. d), f), g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe ca re o deţine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.
Daca clauza de neconcurenta nu respecta prevederile enuntate la art.21 alin.2, este lovita de nulitate. Deoarece nu stiu exact ce cuprinde acel act aditional privind clauza de neconcurenta, te sfatuiesc sa nu semnezi si cauta sa obti un exemplar al celui existent pentru a-l studia bine. Este bine sa consulti o persoana de specialitate din localitatea ta.
Considerati ca este un abuz? Este o incalcare a drepturilor cetatenesti? Care este rationamentul dvs.? Va rog, imi puteti explica? Va multumesc foarte mult!
Indiferent ce clauza este, suma de 10.000 USD este cam piparata.
"Deoarece nu stiu exact ce cuprinde acel act aditional privind clauza de neconcurenta, te sfatuiesc sa nu semnezi si cauta sa obti un exemplar al celui existent pentru a-l studia bine. Este bine sa consulti o persoana de specialitate din localitatea ta."
Clauza din contract este asa: "Alte clauze: - de la data incetarii contractului, timp de 2 ani de zile angajatul nu se poate angaja intr-un post similar in cadrul unui alt birou notarial (operator PC, secretar, etc.), clauza penala de nerespectare: plata de despagubiri in suma de 10.000USD." Atat. Multumesc!