avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie

Ce se intampla daca nu semnez o declaratie la contractul de munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:56, 15 August 2012
1. Daca nu spuneti despre ce este vorba in declaratie nu o sa stim ce sa va raspundem.

2. S-ar putea sa fie o cerinta legala a angajatorului.
Este vorba de o declaratie in care se stipuleaza faptul ca nu trebuie sa fie asociat sau colaborator in alta parte, adica la concurenta, indiferent de activitatea prestata, chiar daca aceasta activitate nu are legatura cu contractul de munca.

daca vedeti o problema din asta nu este nevoie sa semnati mai ales ca ar trebui sa o fi pus ca si clauza de neconcurenta in contract si sa va dea un spor...insa si ei pot refuza sa va angajeze
1. Ca sa fie totul legal trebuie inregistrata clauza de neconcurenta in CIM sau intr-un act aditional la acesta si trebuie sa respecte prevederrile din Codul muncii:

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

2. Asadar nu este vorba de o simpla declaratie ci de un act aditional la CIM si care sa cuprinda tot ce spune Codul muncii in textele de mai sus.

3. Clauza de neconcurenta este valabila numai dupa incetarea CIM si in limitele prevazute de Codul muncii.

4. Daca actul incheiat nu este conform Codului muncii nu il semnati si sesizati ITM.
Adica pot sa negociez o indemnizatie suplimentara la contract? Sau daca plec inseamna ca 2 ani ei imi vor da cel putin 50% din salariu, iar daca nu atunci pica clauza?

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta eleny07 eleny07 Buna, As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de clauza de neconcurenta; desi am tot citit pe net diverse articole nu inteleg ceva:cum ramane ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)