avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de neconcurenta

Buna,
As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de clauza de neconcurenta; desi am tot citit pe net diverse articole nu inteleg ceva:cum ramane cu perioada de aplicare: se poate ca angajatorul sa faca aceasta clauza pe perioada nedeterminta? adica pentru totdeauna? este legal? asta ar insemna sa aiba angajatorul putere absoluta! si daca nu vrei sa semnezi, ce se poate intampla? please help!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 22 Iunie 2009
Clauza de neconcurenta isi are valabilitatea pe toata durata CIM si in mod exceptional pe perioada maxim 2 ani de la data incetarii CIM.
1. Clauza de neconcurenta este valabila numai dupa incetarea CIM, pentru maxim 2 ani.
2. De ce nu cititi Codul muncii? Iata ce spune el, referitor la clauza de neconcurenta:
Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Corect asa este.
Din eroare am afirmat"Clauza de neconcurenta isi are valabilitatea pe toata durata CIM", in loc de "Clauza de neconcurenta isi are valabilitatea maxim 2 ani dupa incetarea CIM, daca partile au convenit, conform legislatiei muncii."
eleny07 a scris:

Buna,
As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de clauza de neconcurenta; desi am tot citit pe net diverse articole nu inteleg ceva:cum ramane cu perioada de aplicare: se poate ca angajatorul sa faca aceasta clauza pe perioada nedeterminta? adica pentru totdeauna? este legal? asta ar insemna sa aiba angajatorul putere absoluta! si daca nu vrei sa semnezi, ce se poate intampla? please help!!


Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
Durata maximă reglementată de legislaţia romană este similară cele admise de jurisprudenţă franceză, fiind însă inferioară celei stabilite în legislaţiile altor state. Astfel, în Italia, art. 2125 din Codul civil prevede o durată maximă de 5 ani pentru persoanele cu funcţii de conducere, sau 3 ani pentru alte categorii de salariaţi; în Elveţia, durata maximă este pentru toate categoriile de salariaţi de 3 ani.
înţelegere a părţilor prin care clauza ar urma să producă efecte şi în timpul executării contractului individual de muncă nu este posibilă, În principal, deoarece, pe de-o parte, art. 21 alin. 1 din Codul muncii precizează expres că efectele clauzei se produc după încetarea contractului şi, pe de altă parte, în atare condiţii (ale art. 21 alin. 1 din Cod), acceptarea de către salariat a unei astfel de clauze ar însemna o încălcare a dispoziţiilor art. 38 din Codul muncii. În plus, indiscutabil, scopul fundamental al modificării art. 21 din Codul muncii prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 a fost tocmai acela de a translata efectele clauzei de neconcurenţă de la regula producerii lor în perioada executării contractului individual de muncă la perioada de după încetarea acestui contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta robertsega32 robertsega32 Cine ma poate lamuri in urmatoarea problema? Indemnizatia de neconcurenta, acordata in urma unei clauze de neconcurenta, stabilita prin act aditional la ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)
Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)