eleny07 a scris:
Buna,
As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de clauza de neconcurenta; desi am tot citit pe net diverse articole nu inteleg ceva:cum ramane cu perioada de aplicare: se poate ca angajatorul sa faca aceasta clauza pe perioada nedeterminta? adica pentru totdeauna? este legal? asta ar insemna sa aiba angajatorul putere absoluta! si daca nu vrei sa semnezi, ce se poate intampla? please help!!
Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
Durata maximă reglementată de legislaţia romană este similară cele admise de jurisprudenţă franceză, fiind însă inferioară celei stabilite în legislaţiile altor state. Astfel, în Italia, art. 2125 din Codul civil prevede o durată maximă de 5 ani pentru persoanele cu funcţii de conducere, sau 3 ani pentru alte categorii de salariaţi; în Elveţia, durata maximă este pentru toate categoriile de salariaţi de 3 ani.
înţelegere a părţilor prin care clauza ar urma să producă efecte şi în timpul executării contractului individual de muncă nu este posibilă, În principal, deoarece, pe de-o parte, art. 21 alin. 1 din Codul muncii precizează expres că efectele clauzei se produc după încetarea contractului şi, pe de altă parte, în atare condiţii (ale art. 21 alin. 1 din Cod), acceptarea de către salariat a unei astfel de clauze ar însemna o încălcare a dispoziţiilor art. 38 din Codul muncii. În plus, indiscutabil, scopul fundamental al modificării art. 21 din Codul muncii prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 a fost tocmai acela de a translata efectele clauzei de neconcurenţă de la regula producerii lor în perioada executării contractului individual de muncă la perioada de după încetarea acestui contract.