avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de neconcurenta

Cine ma poate lamuri in urmatoarea problema?
Indemnizatia de neconcurenta, acordata in urma unei clauze de neconcurenta, stabilita prin act aditional la contractul de munca, se plateste in timpul derularii contractului de munca sau dupa incetarea acestuia, pentru perioada mentionata in clauza de neconcurenta (care nu poate fi mai mare de doi ani, conform art 21-22 Codul Muncii)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 21 Ianuarie 2011
Fiind clauza in CIM introdusa prin act aditional, este o obligatie contractuala, iar recompensa de asemenea, adica veti primi banii in timp cat contractul este valabil..
La momentul incetarii CIM, nu veti mai primi acea indemnizatie, dar aveti in continuare obligatia de a respecta termenele prevazute in clauza.
Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă .
O înţelegere a părţilor prin care clauza ar urma să producă efecte şi în timpul executării contractului individual de muncă nu este posibilă, În principal, deoarece, pe de-o parte, art. 21 alin. 1 din Codul muncii precizează expres că efectele clauzei se produc după încetarea contractului şi, pe de altă parte, în atare condiţii (ale art. 21 alin. 1 din Cod), acceptarea de către salariat a unei astfel de clauze ar însemna o încălcare a dispoziţiilor art. 38 din Codul muncii. În plus, indiscutabil, scopul fundamental al modificării art. 21 din Codul muncii prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 a fost tocmai acela de a translata efectele clauzei de neconcurenţă de la regula producerii lor în perioada executării contractului individual de muncă la perioada de după încetarea acestui contract.

Indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte lunar din momentul încetării contractului individual de muncă, iar nu din momentul în care s-a convenit asupra ei. Este o concluzie care decurge din analiza părţii finale a art. 21 alin. 1 din Codul muncii, îi care se precizează că indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte "... pe toată perioada de neconcurenţă" (adică după încetarea contractului individual de muncă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta eleny07 eleny07 Buna, As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema legata de clauza de neconcurenta; desi am tot citit pe net diverse articole nu inteleg ceva:cum ramane ... (vezi toată discuția)
Perioada de neconcurenta pentru angajat KarlaVasile KarlaVasile Buna ziua! Am rugamintea sa-mi explicati ce inseamna exact notiunea de \\\\"perioada de neconcurenta\\\\", in sensul ca: plata indemnizatiei se face pe ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)