Cornelia Dayes a scris:
Imi permit sa fie de accord cu ynocentta
Codul Civil nu cred ca are aplicare in cazul de fata avand in vedere ca situatia este suficient prevazuta in legea speciala (care dupa cum stim se aplica cu prioritate..)
Proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente asupra terenului pe care este amplasat imobilul este data evident de inregistrarea in CF, singura cu efect translativ, declarativ, constitutiv (art 885 cod civil) dupa caz. Suprafata inregistrata acolo este cea masurata cu sau fara balcoane, functie de inaltimea de la sol la care se afla primul balcon. Atata timp cat terenul de de sub balcon nu apare ca parte din suprafata construita in CF, el nu ar putea fi in proprietate indiviza ci dupa caz in proprietate comuna sau in domeniul public/privat.
Stimata doamna avocata, avocatii de la Lex Epert la intrebarea de mai sus si-au motivat raspunsul pe dispozitiile Codului Civil dupa cum urmeaza:
Re: Natura juridica a terenurilor de sub Balcoane
Mesajde legaljust » Joi Mar 02, 2017 2:59 pm
În opinia mea acest spatiu este proprietate comună.
Art. 649. C. civil
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
Art. 650. C. Civil
(1) Părţile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor şi al cotelor - părţi. În clădirile unde sunt constituite asociaţii de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeaşi majoritate.
legaljust Maestru Mesaje: 411Membru din: Joi Oct 27, 2016 5:41 pm
Proprietatea indiviza se regaseste si sub denumirea de coproprietate si se exprima in cote-parti.
Aceasta se mentine indiferent de vointa copartasilor si este determinata de destinatia bunului respectiv.
Bunurile asupra carora exista coproprietatea fortata sunt accesorii fata de bunurile principale, care formeaza proprietatea exclusiva a fiecarui coproprietar. Prin urmare , coproprietatea are caracter fortat si caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate exclusiva.Cota- parte din proprietatea indiviza se poate instraina numai odata cu bunul principal.
Exemple de coproprietate fortata si perpetua:
-dreptul de proprietate indiviza asupra terenului aferent unui imobil format din mai multe apartamente (bloc)
-dreptul de coproprietate asupra partilor si dependintelor comune ce deservesc un imobil format din mai multe apartamente