avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Activitate csomor.eniko8993

Activitate csomor.eniko8993

Răspuns la discuția Pfa agricultura - impozitare
Am rugamintea sa analizati situatia prezentata, din cauza ca persoanele afectate sunt ingrijrate ca nu primesc de la nici-un forum un raspuns care sa le indrume in directia corecta. Speram ca aveti o perspectiva mai larga asupra legilor din acest domeniu.

csomor.eniko8993 a scris:

Buna ziua,
Solicit ajutorul si sfatul Dvs. in urmatorul caz prezentat, unde activitatea agricola este organizata ca PFA, cresterea si exploatarea animalelor pentru productie lapte, in stare naturala:
- cum plateste impozitul pe venit: pe baza de norme de venit sau pe baza contabilitatii in sistem real
- trebuie luat in vedere plafonul de 25.000 de euro la venitul din 2023 pentru trecere la sistem real, sau acesta nu se refera la activitatile agricole
- laptele vandut trebuie facturat prin e-factura, sau pfa-ul, in acest caz nu este considerat persoana juridica si scapa de obligatie.
Ne-ar fi de mare folos raspunsul Dvs. detaliat, avand in vedere ca problema afecteaza mai multe persoane din acest domeniu si fiecare primeste informatii contradictorii, astfel avem foarte multe nelamuriri.

Va multumesc pentru atentia acordata.
Cu respect,
Csomor Eniko

Buna ziua,
Solicit ajutorul si sfatul Dvs. in urmatorul caz prezentat, unde activitatea agricola este organizata ca PFA, cresterea si exploatarea animalelor pentru productie lapte, in stare naturala:
- cum plateste impozitul pe venit: pe baza de norme de venit sau pe baza contabilitatii in sistem real
- trebuie luat in vedere plafonul de 25.000 de euro la venitul din 2023 pentru trecere la sistem real, sau acesta nu se refera la activitatile agricole
- laptele vandut trebuie facturat prin e-factura, sau pfa-ul, in acest caz nu este considerat persoana juridica si scapa de obligatie.
Ne-ar fi de mare folos raspunsul Dvs. detaliat, avand in vedere ca problema afecteaza mai multe persoane din acest domeniu si fiecare primeste informatii contradictorii, astfel avem foarte multe nelamuriri.

Va multumesc pentru atentia acordata.
Cu respect,
Csomor Eniko
Asa m-am gandit si eu, sa se modifie certificatul medical, numai ca - la vremea respetiva - spitalul, locul de munca pricipal, a aprobat a a introdus in calculul salariului cu codul gresit. Si nu cred, ca va accepta, sa corecteze si ei toate statele si declaratiile. Deci nu mai am alta cale, decat sa corectez eu in toate lunile afectate.
Va multumesc, si sunt foarte recunoscator pentru ajutor, a fost o mare lectie, ca nu trebuie acceptat nici certificatul medical fara verificarea coerentelor.
Va multumesc tare mult raspunsul dvs. , urmeaza sa incercam prin medicul de familie rezolvarea situatiei.
Buna ziua,
Va rog sa-mi dati detalii in legatura cu stagiul de cotizare pentru concedii medicale in urmatorul caz:
Medic angajat cu doua ore la clinica privata, (este angajat cu norma intreaga la o unitate de stat), intra in concediu medical cu cod 745 (leziune in timpul sarcinii) insa la medicul de familie certifiatul medical a fost intocmit cu codul 01 (boala obisnuita) in loc de 15 (risc maternal). Riscul maternal este suportat integral de casa de sanatate, fara stagiu de cotizare, insa aici, din cauza unui cod eronat, casa de sanatate nu mai vrea sa plateasca, indiferent de boala efectiva de 745. Mai mult, la locul de munca unde este angajat cu 2 ore, are numai 125 zile de cotizatie in loc de 126, din aceasta cauza casa de sanatate nu vrea sa achite deloc lunile de concedii de boala, ori pt. boala 745 ori pentru 751 si 995,
Nu am gasit in lege precizarea concreta, daca stagiul de cotizare - in cazul contractelor in afara functiei de baza - se refera doar la stagiul de la locul de munca respectiv, sau oricare stagiu in sistemul public de sanatate (si la functia de baza).
In Normele de aplicare ale OUG 158/2005 cele 126 zile se refera doar la concediile de sarcina si lauzie, in celelalte cazuri, conf. art. 12, conditia este:
Art. 12. - (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Care este de fapt stagiul de cotizare in cazul prezentat, si cine este obligat sa plateasca?
Firma privata cu cod CAEN 8622 (asistenta medicala specializata) - clinica privata, doreste sa introduca in paleta de consultatii si analizele medicale pentru obtinerea/prelungirea permisului de conducere, la fel si servicii de medicina muncii.
Din perspectiva TVA-ului, conf.codului fiscal activitatea de consultatii medicale este scutita de TVA (art.292 alin.(1).lit.a)), insa cele doua noi activitati (analizele pentru permisul de conducere si cea de medicina muncii reprezinta operatii purtatoare de TVA (nu sunt strans legate de ingrijirea medicala).
Cum se stabileste cifra de afaceri pentru trecerea la platitor de TVA in cazul prezentat? (pentru total activitate sau numai pentru cifra realizata din activitatile purtatoare de TVA?)
In cazul in care firma devine platitor de TVA, se va putea deduce taxa aferenta investitiilor noi? (de exemplu aparate de diagnosticare ca MR, CT, ecograf etc.?)
Va multumesc pt. prezentarea punctului de vedere al Dvs.