avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Activitate Cristi M.

Activitate Cristi M.

Multumesc pentru raspuns! Inteleg ca in Romania demnitatea persoanei este tratata superficial. La urma urmei superficialitatile de acest gen ne fac sa fim unde suntem ca tara. Dar asta e deja "filosofie".

Daca totusi un proces in aceasta directie este extrem de complicat, asta nu inseamna ca nu poate fi derulat si castigat. La urma urmei cea mai buna experienta vine din situatiile complexe si complicate. :)
Multumesc pentru raspuns! Aveti dreptate, limbajul nu este cel mai fericit, eu nefiind de profesie. Intentionez sa demarez un proces pe civil, cele doua situatii semnalate fiind reglementate prin codul civil.
Daca fata de mine, ca si parte vatamata, aceeasi persoana fizica realizeaza doua vatamari, in baza unor prevederi legale distincte conform codului civil, atunci pot formula o singura cerere de chemare in judecata pentru ambele situatii? Sau trebuie sa formulez cereri distincte de chemare in judecata? Un exemplu este: 1. pentru incalcarea dreptului la demnitate si 2. pentru nerespectarea vointei persoanei decedate, ambele fapte fiind savarsite de aceeasi persoana (faptuitor) in raport cu aceeasi persoana (parte vatamata).
Am inteles perfect, explicati foarte bine pentru un profan ca mine in domeniu. Multumesc mult!

Exista procese in care o vanzare a fost dovedita ca si donatie fictiva sau ca a incalcat rezerva succesorala?

In cazul prezentat de mine vanzatorul prin vanzarea efectuata a instrainat intregul patrimoniu detinut, deci nu mai exista alte bunuri care sa poata satisface rezerva succesorala.

Altfel spus, din tot ce am inteles in aceasta discutie, vanzatorul a facut o vanzare fictiva, mascand o donatie integrala, prin care a evitat respectarea rezervei succesorale.

Un proces, intr-o astfel de situatie, poate fi castigat de mostenitorul rezervatar? Exista astfel de cazuri finalizate cu succes in instanta? Sa ma gandesc la initierea unui proces sau sa consider cauza pierduta din start?
Multumesc Raluk0207!

Acum intrebarea ce imi apare in minte dupa citirea ultimului raspuns este: ce inseamna incalcarea rezervei succesorale?
Multumesc pentru raspuns!

In consecinta, un astfel de contract de vanzare-cumparare poate fi atacat in instanta, de pilda, de mostenitorul de drept al imobilului, dar care nu este cumparatorul din contractul indicat?

Daca mostenitorul cere nulitatea absoluta si cere testul cu poligraful pentru a proba, impreuna cu alte dovezi, ca vanzarea nu a fost serioasa, se aproba in instanta o astfel de solicitare?
Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015.
Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad.

Valoarea de vanzare a imobilului din actul de vanzare-cumparare este de 49.000 RON.

Vanzatorul a vandut imobilul si declara in contract ca a incasat banii. Dar continua, dupa vanzare, sa locuiasca in imobilul vandut. La momentul vanzarii vanzatorul era pensionat pe caz de boala si nu detinea alta locuinta unde sa poata locui in caz ca noul proprietar ar fi dorit sa intre in posesia imobilului cumparat.

Desi vanzarea-cumpararea s-a facut in baza actului de vanzare-cumparare, deci scriptic ea exista, in fapt predarea-primirea imobilului vandut nu s-a realizat niciodata, vanzatorul continuand sa locuiasca in imobilul ce l-a vandut si unde isi are domiciliul

Este aceasta o intentie reala de vanzare? Este aceasta o vanzare serioasa sau mascheaza o alta situatie de fapt?

Nu am intrat in prea multe detalii din dorinta de a nu incarca inutil situatia pe care incerc sa o inteleg. Daca este necesar, formulez si alte detalii.

Multumesc!