avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Activitate Johanna.72

Activitate Johanna.72

Răspuns la discuția Nelamurire Legea 130/2020
din aceeasi postura (de nepot) astept si eu raspuns la cele prezentate de dvs
Avand in vedere ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 60 din 5 iulie 2018
privind LEGEA SOMAJULUI
ART. 73^2 (1) Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă."
2. La articolul 73^2, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins: "(1^1) Prima de activare stabilită în cuantumul prevăzut la alin. (1) se acordă în două tranşe, astfel:
a) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
b) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare."

Va adresez 2 intrebari:
• Acea prima de activare (care era de 5mil… acum: 10 mil) se acorda si in situatia in care ai beneficiat in cursul lunii anterioare de indemnizatie de somaj (asadar, numai o luna – somer de la 01.06.2018)?
• Cei 30% acordati lunar (dupa angajare) pana la până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, nu mai sunt acordati lunar, ci in doua transe?
Multumesc!
Răspuns la discuția indemnizatie de Somaj
Mulțumesc! Însă, în cazul in care îți încetează și al 2-lea cim tot cu art.65?
In cazul in care esti beneficiar al celor 30% - conf ART. 72
_(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii._
...iar ulterior, incetezi de la cel de-al doilea angajator cu acordul partilor, facand dovada la AJOFM cu decizia de incetrare, reintri in drepturile INDEMNITATIEI DE SOMAJ integrala (stabilita initial)?
Multumesc!
Răspuns la discuția Ref. Legea 76
Va multumesc! Am vrut doar confirmarea faptului ca am inteles intocmai art.
Nu e citat din lege. Pur si simplu am expus o situatie ipotetica si am "subliniat-o". Eu, citind art 72, nu consider a fi o restrictie... chiar daca ti-ai gasit IMEDIAT un alt job ...nu?
Multumesc! Da, raspunsul la cea de-a doua de intrebare este clar.
:) indraznesc sa revin asupra primei intrebari: asadar, daca in ziua imediat urmatoare zilei in care devii somer (fara a intra efectiv in plata... cum am dat si ex. mai sus - drept la indemnizatie de somaj cu 15 ale luni, salariat cu 16 ale luni) prezinti ulterior copie CIM si acele adeverinte, beneficiezi de cei 30%?

Discuție Ref. Legea 76
Doresc sa adresez doua intrebari vis-a-vis de art. 72, respectiv 73.2 din Legea Somajului

ART. 72
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
ART. 73^2
(1) Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.
• "(...) persoanele (...) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj (...)" o reprezinta persoanele care au depus dosarul complet si, ipotetic vorbind, resusesc sa se angajeze in ziua imediat urmatoare (de ex: devin someri in data de 15 ale lunii si in data de 16 incheie un contract individul de munca)?
• Daca beneficiezi de cei 30%, poti beneficia in acelasi timp si de prima de activare (conf. art. 73.2)? Multumesc!