As avea urmatoarea intrebare:
Un adult cu cetatenie straina, din parinti romani este automat considerat cetatean roman sau trebuie sa aplice pentru obtinerea celei de a doua cetatenii? Aceasta intrebare fiind justificata din privinta faptului ca persoana in cauza nu are acte romanesti dovedind astfel cetatenia romana.
Multumesc anticipat!
Aș avea o întrebare legată de Cardul european de sănătate.
Dacă eu sunt studentă în străinătate nu mai beneficiez de asigurare din partea sistemului român de sănătate?
Ar trebui să cer acest card de unde mă aflu (Italia), deși domiciliul este în România?
Aștept răspuns, mulțumesc!
Aș avea o nelămurire referitoare la apostilarea diplomei de licență. Din câte am înțeles citind la CNRED, este necesară o vizare a documentelor mai sus menționate de către aceștia. Ce nu înțeleg este: apostilarea se face după vizarea acestor documente pe original sau pe copii legalizate? În cazul în care dețin o diplomă de licență eliberată la facultatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apostilarea diplomei originale se face la Cluj sau la București?
În cazul traducerilor, apostilarea se face la camera notarilor din orașul în care este realizată traducerea legalizată, corect?
Aștept răspuns, mulțumesc anticipat!
Multumesc pentru raspuns! Dar imi este neclara aplicarea principiului bunei adiministrari (conform art.41.1) in administratia publica din Romania in ceea ce priveste luarea unei decizii intr un timp rezonabil in raportul cetateanului cu administratia publica?
Art 41 din Carta drepturilor fundamentale ale UE face referire la dreptul la buna administrate. Mai exact 1.Orice persoană are dreptul de
a beneficia, în ce privește problemele
sale, de un tratament imparţial, echitabil
și într-un termen rezonabil din partea
instituţiilor, organelor, oficiilor și
agenţiilor Uniunii.
In legislatia romaneasca intalnim acest articol transpus? In raportul cetateanului cu administratia publica? de la nivel local pana la national? Exista proceduri inainte de a se ajunge in instanta?