Casatoria noastra a fost incheiata in Canada acum 35 ani si nu a fost inregistrata pana acum (timp de 35 ani). Amandoi suntem cetateni romani din nastere.
Acum nu primesc certificatul de casatorie la trascriere la consulat pentru ca sotia nu mai are act de identitate pe numele de fata. Pasaportul ei canadian este pe numele meu de familie.
Mai are pasaport romanesc expirat pe numele de fata, dar bineinteles cu nu este acceptat. Si nici nu vor sa emita un pasaport nou romanesc pe numele de sotiei de fata, spunand ca ea este 'casatorita'.
Multumesc pentru raspuns. Am zis ridicol pentru ca EU trebuie sa-mi schimb statutul civil pentru ca nasterea EI sa fie inscrcrisa.
Creadea ca sunt unele 'exceptii' in cazul ca:
Parintii nu sunt in viata,
nu mai au cetatenie (eu nu eram cetatean cand s-a nascut ea) ,
nu mai sunt casatoriti,
sunt casatoriti cu alt cineva sau
nu s-au casatorit niciodata.
Ce se intampla in aceste cazuri?
In cazul meu, eu nu mai sunt casatorit cu mama ei iar mama ei este casatorita cu altcineva.. Aveti niste sfaturi respectiv cum se poate inregistra nasterea ei in acest caz?
Fata mea sa nascut in Canada si doreste sa obtina pasaport romanesc. Este majora si si-a obtinut cetatenia romana acum 6 ani tot ca majora. Acum, ca sa inscrie certificatul ei de nastere, i sa cerut ca eu mai intai sa inscriu certificatul meu de casatorie canadian in starea mea civila din Romania, care mi se pare ridicol. Poate cineva sa-mi spuna daca intradevar asa este, adica, ca o persoana majora, care are cetatenia romana, pentru a-si inscrie certificatul ei de nastere strain, trebuie sa inscrie certificatul de casatorie al parintilor in strainatate in starea lor civila din Romania? NB. Cand ea sa nascut eu nu mai eram cetatean roman. Eu mi-am redobandit cetatenia o data cu ea, certificatul ei de nastere si certificatul meu de casatorie a fost inregistratate de consulatul din Toronto cand am redobandit cetatenia. Mama ei (fosta mea sotie) este nascuta tot in Romania. Va multumesc anticipat.