avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinere certificate de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinere certificate de nastere

Fata mea sa nascut in Canada si doreste sa obtina pasaport romanesc. Este majora si si-a obtinut cetatenia romana acum 6 ani tot ca majora. Acum, ca sa inscrie certificatul ei de nastere, i sa cerut ca eu mai intai sa inscriu certificatul meu de casatorie canadian in starea mea civila din Romania, care mi se pare ridicol. Poate cineva sa-mi spuna daca intradevar asa este, adica, ca o persoana majora, care are cetatenia romana, pentru a-si inscrie certificatul ei de nastere strain, trebuie sa inscrie certificatul de casatorie al parintilor in strainatate in starea lor civila din Romania? NB. Cand ea sa nascut eu nu mai eram cetatean roman. Eu mi-am redobandit cetatenia o data cu ea, certificatul ei de nastere si certificatul meu de casatorie a fost inregistratate de consulatul din Toronto cand am redobandit cetatenia. Mama ei (fosta mea sotie) este nascuta tot in Romania. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
George T, utilizator
Cel mai recent răspuns: George T , utilizator 14:14, 18 Mai 2018
Referitor la ce ați spus că vi se pare ridicol:
Acum, ca sa inscrie certificatul ei de nastere, i sa cerut ca eu mai intai sa inscriu certificatul meu de casatorie canadian in starea mea civila din Romania, care mi se pare ridicol.

Așa e legea:
Art. 30
(5)În cazul în care căsătoria părinţilor a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă/înscrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea/înscrierea în regim de urgenţă a certificatelor de stare civilă emise de autorităţile străine în registrele de stare civilă române; naşterea copilului se înregistrează după transcrierea/înscrierea căsătoriei părinţilor.
[ link extern ]


De-aici încolo nu mai înțeleg:

Eu mi-am redobandit cetatenia o data cu ea, certificatul ei de nastere si certificatul meu de casatorie a fost inregistratate de consulatul din Toronto cand am redobandit cetatenia.

Se înțelege că aveți ambele certificate românești.
Multumesc pentru raspuns. Am zis ridicol pentru ca EU trebuie sa-mi schimb statutul civil pentru ca nasterea EI sa fie inscrcrisa.

Creadea ca sunt unele 'exceptii' in cazul ca:

Parintii nu sunt in viata,
nu mai au cetatenie (eu nu eram cetatean cand s-a nascut ea) ,
nu mai sunt casatoriti,
sunt casatoriti cu alt cineva sau
nu s-au casatorit niciodata.
Ce se intampla in aceste cazuri?

In cazul meu, eu nu mai sunt casatorit cu mama ei iar mama ei este casatorita cu altcineva.. Aveti niste sfaturi respectiv cum se poate inregistra nasterea ei in acest caz?
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2018
George T, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)
Copii nascuti in strainatate adelinarr adelinarr buna ziua am o intrebare: Care este procedura obtinerii unui certificat de nastere pentru un copil nascut ins strainatate: trebuie facut mai intai in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil cetatean strain sim_theo sim_theo Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In ... (vezi toată discuția)