avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... copii nascuti in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

copii nascuti in strainatate

buna ziua
am o intrebare:
Care este procedura obtinerii unui certificat de nastere pentru un copil nascut ins strainatate:
trebuie facut mai intai in tara unde s-a nascut si dupa aceea in Romania si daca da , de ce acte avem nevoie ( copilul s-a nascut in Spania),
daca trebuie facut numai in Romania de ce act avem nevoie din spania pentru a-l putea intocmi?
multumsc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 13:10, 26 Iunie 2011
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.


Acte necesare
certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.
Daca a nascut in strainatate (in tara mea apropo) puteti sa le inscrieti si la ambasada, ce face si functie de consulat si de registrul civil pentru a inscrie copilul in Romania, inscrienduse si dovandind documentele spanioli validitatea prin inscrierea acolo, deoarece sunt obligati sa o inscrie din cauza ce copilul este si roman pentru ca dv mama lui este romana. "Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de către autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă au fost transcrise/înscrise în registrele de stare civilă române"
2.1. Certificat de naştere







Documente necesare pentru INSCRIEREA CERTIFICATULUI DE NASTERE SPANIOL şi obtinerea unui CERTIFICAT DE NASTERE ROMANESC:

1. Certificatul de naştere spaniol eliberat de Registrul Civil, legalizat cu apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justiţie (va trebui prezentat "certificación literal", si NU "certificación del acta de nacimiento")
2. Certificatele de nastere ale parintilor
3. Certificatul de casatorie românesc (pt. cei căsătoriţi)
4. Sentinţa de divorţ (dacă este cazul)
5. Certificat de deces (dacă este cazul)
6. Paşapoarte/carti de identitate ale părinţilor valabile


NOTA:

§ Documentele sus menţionate vor fi prezentate atât în original cât şi fotocopii

§ Documentele pot fi depuse de un singur parinte

§ Certificatul spaniol va fi tradus în limba româna la un traducător autorizat de către Ministerul Justiţiei din România

§ In cazul in care unul dintre parinti nu este roman va trebui sa aduca certificatul de nastere legalizat cu apostila de la Haga - daca tara din care provine a semnat Conventia de la Haga, sau legalizat de MAE strain si supralegalizat de MAE roman, in caz contrar (tara nesemnatara a Conventiei).

§ În cazul in care părinţii sunt căsătoriţi în Spania şi au certificat de căsătorie spaniol ei vor trebui în prealabil să transcrie acest certificat şi să obţină certificatul de căsătorie românesc

§ Lipsa unuia dintre documentele de mai sus duce la respingerea dosarului.

[ link extern ]
Mai bine faceti antai imputernicire la cineva din Romania daca va lipsesc vreun document din cele cerute, ca sa mearga mai bine treaba acolo. Exemplu: traducerea a certificatul de nastere (exista si traducatori acolo la Madrid autorizati de la Ministerul roman), certificate de nasterea a parintilor, etc.
Sa va traiasca copilul!.

buna ziua
merci mutl pentru urarre
din cate inteleg si dvs locuiti in spania?
daca stiti ma puteti informa unde si acte imi trebuie pentru a -i face certificat de nastere aici in spania?
oare unde trebnuie sa ma adresez?
multumesc mult
Am multe colegi care te poate ajuta, dar eu sunt in Romania. Suntem la tara globala, si e usor sa ne comunicam si sa ne angajam la distanta. Vorbim prin mesaj, (apasa pe profiluo meu) pentru ca nu stiu nici unde in Spania (e mare, mai mult decat dublu Romaniei) si este despartit in 17 regiuni (Balsescu vrea 9 aici), si 52 judete, mai ales este foarte important, si ambasade romaniei acolo. Normal trebuie la registrul civil din localitatea unde a nascut copilul dv. Actele registrale depinde de Ministerul Iustitiei spaniol, prin birouri de registre civile (de starea civila) din fiecare judet (provincia). Lasa ma o adresa la profil. O duminica placuta!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa-i fac actele copilului meu fara actele tatalui ciucasraluca ciucasraluca buna ziua ma numesc raluca si am un baietel de un an si 2 luni nascut in spania si recunoscut de tatal acolo. am venit cu baietelul meu in tara pt ca nu am ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere roman pt copil nascut in strainatate monikadiana monikadiana Eu si sotul meu ne-am casatorit in Italia insa nu am inregistrat certificatul de casatorie in Romania iar acum avem si un bebelus.Problema e ca sotul meu e ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)