avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Activitate bebebun

Activitate bebebun

Răspuns la discuția Testament mostenire
Buna ziua. E complicat cu interpretarea din anii 1980. Totusi, ca principiu intr-adevar tot nu inseamna chiar TOT pentru ca exista mostenitori rezervatari (Art. 1087 C.civ.: Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului).
In alta ordine de idei, avand in vedere ca "stapaniti" terenurile din anii 1980 (nu ati specificat 100%) se poate invoca o eventuala uzucapiune.
Răspuns la discuția Divort
Dispozitii legale:
Art. 110 Cod Civil - Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Conform art. 314 C. proc. civ., (1) Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie se soluţionează de instanţa în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana ocrotită.

Pe scurt: tb sa se inteleaga parintii cu privire la copiii lor biologici (in alt caz intervine instanta de tutela) iar pentru copiii adoptati tb sa hotarasca in mod obligatoriu instanta de tutela.