avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,
Sunt rugata de o mama disperata sa o ajut cu un sfat intr o situatie deosebita.
Romina, mama a doua fete minore au luat impreuna cu sotul ei acum 2-3 ani sub tutela cei patru copii ai cumnatei sale omorata atunci de tatal copiilor.
Situatia cu sotul ei (alcoolic) niciodata nu a fost una f buna insa acum spunea ea ca s-a inrautatit si ca ar dori sa divorteze.
Intrebarea ei este cum poate ea sa ramana cu toti copii? Ai lor, biologici si cei 4 luati sub tutela? Sa nu fie cazul sa ii ia Protectia Copilului. Ea ar dori sa ramana in casa lor ( au o casa construita impreuna in care stau acum) sau sa se mute cu chirie.
Care ar fi pasii pe care ea ar trebui sa ii parcurga in aceasta situatie?
Cum ar putea ea sa ramana in casa cu copii si el sa plece?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: bebebun , utilizator 13:31, 27 Martie 2019
Dispozitii legale:
Art. 110 Cod Civil - Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Conform art. 314 C. proc. civ., (1) Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie se soluţionează de instanţa în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana ocrotită.

Pe scurt: tb sa se inteleaga parintii cu privire la copiii lor biologici (in alt caz intervine instanta de tutela) iar pentru copiii adoptati tb sa hotarasca in mod obligatoriu instanta de tutela.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instituirea tutelei platonflorin platonflorin Cine trebuie sa instituie tutela in cazul in care mama unui minor a decedat, acesta nu este recunoscut de catre tata (vezi toată discuția)
Cerere instituire tutela madalina15 madalina15 Buna ziua! Am si eu o intrebare: Ambii parinti ai unui minor sunt decedati, iar bunica acestuia vrea sa fie numita tutore si vrea sa faca o cerere in ... (vezi toată discuția)
Tutela timpuriu timpuriu care sunt pasi ca sa putem obtine tutela unui minor care este finul nostru si care in acest moment este in plasament la noi prin hotarare ,mentionez ca parinti ... (vezi toată discuția)