nu, la tribunal, in fata instantei( dupa ce procurorul a trimis un inculpat in judecata) poate intra in sala de judecata orice persoana. la parchet, in faza de urmarire penala, cand se organizeaza o cercetare la fata locului, perchezitie etc se iau martori asistenti, care observa ce se intampla acolo si semneaza procesul/ verbal intocmit de organele de urmarire penala
se organizeaza ptr studentii la medicina si drept sau ptr cursantii inm participari la autopsii, ori eventual daca cunosti prin cineva un legist. la procese in faza de judecata oricine poate intra in sala, in faza de urmarire penala, iar daca cunosti pe cineva, ar putea sa te ia martor asistent
da, ec si gramatica. pai, ce sa zic... bafta daca esti hotarata. eu am fost la iml ptr autopsie, dar n-am trecut nici de holul care ducea spre sala din cauza mirosului. in plus, procurorul da solutii, adica neinceperea urmaririi penale, trimitere in judecata etc. de el depinde, in mare parte, soarta unui dosar.
asta incercam sa-ti zic, criminalist ajungi dupa ce dai ex de promovare la tribunal, desigur daca sunt locuri vacante pe partea asta
eu as zice sa decizi mai intai daca esti interesata de partea de medicina sau de ancheta. legistul face doar autopsie( si cam atat) in cazul oricarei morti suspecte(inclusiv accidente de munca mortale). de multe ori, nu cred ca merge el la locul faptei; face politia sau procurorul cercetarea la fata locului, iar apoi se ridica cadavrul pe care il duc la iml. procurorul, intr-adevar, conduce ancheta, merge la CFL, audiaza martori, dispune expertize etc. dar vezi ca, dupa cei 6 ani( drept +inm), esti stagiar la parchete de pe langa judecatorii, iar apoi dupa inca un an esti definitiv tot aici, iar parchetele dpl judecatorii nu au competenta de a cerceta omorurile. astea-s doar la tribunal, unde dai ex de promovare la 2 ani dupa ce esti definitiv. nu din carti inveti in mod corect chestiile astea, ci trebuie sa vezi in practica. mai bine incearca sa vorbesti cu cineva in domeniu, pt ca ai o alegere importanta de facut - dr sau medicina.
=D> karmen. eu am devenit procuror la 24 de ani. sincer, nu stiu la ce m-ar fi ajutat sa fiu trecuta de 30. experienta in profesie, sau mai bine spus lipsa ei, e aceeasi la orice varsta. in plus, ca stagiar, iti contrasemneaza cu magistrat definitiv solutiile, iar eu cand am nelumuriri, si mi se intampla des, cer sfatul colegilor mai vechi. si catalin, stai linistit, nu-ti baga inm-ul in cap ca esti „ mic Dumnezeu pe pamant”, dar uneori te crucesti de ce se mai intampla sa vezi in jurul tau si poate pari mai arogant!
in rest, ptr clasament, am o colega care a dat la judecatori in Bucuresti si a luat 7. 30. peace!
supun si eu atentiei cateva aspecte despre care nu stiu cat de mult au fost discutate. in primul rand, da, intr/adevar, sunt situatii in care se fac greseli din cauza relei/ credinte, incompetentei, comoditatii etc... dar, oare, s/ a luat in calcul si faptul ca schemele au ramas la fel cum erau prin 1990? si ca, spre exemplu, in orasele mari, unui procuror ii intra 550 de dosare in 3 luni? ( vorbesc de un caz concret) la fel, la judecatori ca ajung sa intre in sedinte cu pana la 100? o colega care a fost la o vizita de studiu in Olanda mi/a zis ca acolo magistratii intra in 2 sedinte pe saptamana cu cate 5 dosare, deci in jur de 10 pe saptamana. la volumul asta de munca nu numai ca e normal, dar e natural, din pacate, sa mai faci si greseli. si sa zicem ca stai peste program, o luna, doua, dar la un moment dat obosesti si se presupune ca ar trebui sa aiba si magistratul o viata. oare nu este si o vina a executivului aici? nu mai vorbesc de politisti, care alearga de nu mai stiu de ei, ca n/au dotari, ca nu sunt bani de expertize etc. si uite cum se duce la vale termenul rezonabil. apoi, uitati/ va putin si cum se intra in magistatura. nu vb numai de simplitatea examenului cu 5 ani, dar si de pregatirea in inm. majoritatea lucrurilor pe care le inveti acolo nu/ ti folosesc, iar majoritatea lucrurilor de care te lovesti nu le inveti acolo. sunt doar cateva aspecte pe care cei ce nu sunt in sistem si nu au o legatura stransa cu acesta nu le cunosc. e usor sa acuzam, dar sa nu uitam ca traim in Romania!
da, ptr Bucuresti nu se scoate nimic. la parchete schema e aproape plina, iar la instante abia s-au gasit doua locuri pt promotia inm 2010. ptr ca se tot vorbea, la pj oradea sunt stau prost cu schema, deci probabil se vor scoate cateva. la fel la pj slobozia si satu- mare