Preluarea datoriei este un mod de transmitere a obligaţiilor (de a plăti o sumă de bani sau de a executa altă prestaţie) prevăzut de art.1599 Cod civil. În general, orice obligaţie poate fi transmisă prin preluarea datoriei.
Puteti transfera datoriile de pe firma pe persoana fizica prin intocmirea unui contract de preluare a datoriilor la notar. In cazul in care preluarea datoriei se realizeaza printr-un contract intre creditor si noul debitor, acordul debitorului vechi nu este necesar. Insa pentru a a evita orice interpretare legată de menţinerea garanţiilor creanţei (dacă există), se recomandă ca, în toate cazurile, debitorul vechi să-şi exprime acordul cu privire la menţinerea acestor garanţii.
Trebuie insa sa stiti ca daca preluati datorii ca persoana fizica, in caz de neplata vi se va putea executa silit intregul patrimoniu personal (tot ce aveti pe numele dumneavoastra). In cazul datoriilor firmei, raspunderea asociatului este in limita aportului sau la capitalul social si numai in cazuri extreme, ca urmare a unui proces, se pot executa bunurile personale ale asociatului.
Daca aveti numai contracte cu furnizorii, fara datorii curente la ei, atunci explicati acestora situatia si puteti prelua contractele pe persoana fizica.
In cazul inchiderii firmei nu aveti nicio obligatie suplimentara catre furnizori in afara datoriilor curente neachitate. Daca firma are un singur asociat, o puteti inchide apeland la serviciile unui expert contabil autorizat, care va intocmi un bilant de lichidare.
Daca firma are mai multi asociati, aveti nevoie de un lichidator.
Conform art.94 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, obligatiile fiscale se stabilesc prin declaratii fiscale sub rezerva verificarii ulterioare. Rezerva verificarii ulterioare se anulează la împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale sau ca urmare a inspecției fiscale ori a verificării situației fiscale personale.
Prin urmare, daca ati fost supusi unei inspectii fiscale, iar la finalizarea inspectiei nu v-a fost impusa nicio masura privind depunerea de declaratii rectificative, legea spune ca nu mai puteti depune declaratii rectificative pentru perioada care a fost supusa inspectiei fiscale.