avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Se pot transfera datoriile firmei pe persoana fizica?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Se pot transfera datoriile firmei pe persoana fizica?

Bună ziua! Dețin calitatea de administrator într.o firma pe care urmează sa o închid. Voi rămâne cu niște abonamente la furnizori ce se întâmplă ulterior furnizorii își pot recupera banii de la mine ca persoana fizica se poate trece datoria personal pe numele meu?
Menționez fa abonamentele sunt pe persoana juridica care ulterior nu va mai exista. Sa ma aștept la citații pe persoana fizica?
Cel mai recent răspuns: AnaA1234 , utilizator 10:28, 20 Iulie 2018
Inchiderea firmei nu inseamna ca maine tragem obloanele si gata. Exista o procedura de lichidare prin care bunurile firmei sunt evaluate, se valorifica prin licitatie, dupa care se platesc datoriile bugetare, salarii restante si restul daca mai sunt bani. Lichidatorul va constata daca falimentul s-a datorat conditiilor din piata sau a fost provocat cu buna stiinta, analizand tranzactiile din ultima perioada (transferuri sau instrainari de mijloace fixe prin vanzare, plati nejustificate, achizitii importante de bunuri neachitate...etc) , situatie in care trebuie sa va asteptati la intrebari. Daca sumele datorate tertilor nu sunt importante, e posibil ca acestia sa nu reactioneze in instanta. In caz contrar, acestia se pot inscrie la masa credala si pot impune prin Adunarea Creditorilor, propriul lichidator.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
viorel55, utilizator
Va mulțumesc pentru răspuns!
Întrebarea era dacă pot închide firma prin Lichidarea voluntara fara lichidator atâta timp cât la momentul actual nu am datorii la stat și nici la furnizori. E posibil sa fiu nevoita sa plătesc în avans furnizorilor pentru a putea lichida firma?
Va mulțumesc
Nu ! Nu trebuie sa paltiti nimic in avans. Procedura pentru lichidare juridica voluntara, in lipsa datoriilor, din pacate nu o cunosc. Cunosc doar procedura contabila. E posibil sa o descrie cineva de pe site, mai asteptati putin.
La radierea obisnuita a firmei de la registrul comertului trebuie sa inchideti si ce contracte mai aveti active pe firma.
Preluarea datoriei este un mod de transmitere a obligaţiilor (de a plăti o sumă de bani sau de a executa altă prestaţie) prevăzut de art.1599 Cod civil. În general, orice obligaţie poate fi transmisă prin preluarea datoriei.
Puteti transfera datoriile de pe firma pe persoana fizica prin intocmirea unui contract de preluare a datoriilor la notar. In cazul in care preluarea datoriei se realizeaza printr-un contract intre creditor si noul debitor, acordul debitorului vechi nu este necesar. Insa pentru a a evita orice interpretare legată de menţinerea garanţiilor creanţei (dacă există), se recomandă ca, în toate cazurile, debitorul vechi să-şi exprime acordul cu privire la menţinerea acestor garanţii.

Trebuie insa sa stiti ca daca preluati datorii ca persoana fizica, in caz de neplata vi se va putea executa silit intregul patrimoniu personal (tot ce aveti pe numele dumneavoastra). In cazul datoriilor firmei, raspunderea asociatului este in limita aportului sau la capitalul social si numai in cazuri extreme, ca urmare a unui proces, se pot executa bunurile personale ale asociatului.

Daca aveti numai contracte cu furnizorii, fara datorii curente la ei, atunci explicati acestora situatia si puteti prelua contractele pe persoana fizica.

In cazul inchiderii firmei nu aveti nicio obligatie suplimentara catre furnizori in afara datoriilor curente neachitate. Daca firma are un singur asociat, o puteti inchide apeland la serviciile unui expert contabil autorizat, care va intocmi un bilant de lichidare.
Daca firma are mai multi asociati, aveti nevoie de un lichidator.

Alte discuții în legătură

Srl- asociat unic- se poate executa silit pentru o datorie asociat? andreistan andreistan Buna ziua, O persoana fizica este asociat unic la un SRL. Persoana imi datoreaza niste bani, avem contract notarial de imprumut. [b]Pot sa ii iau ... (vezi toată discuția)
Insolventa dupa executare silita? Sorin_mn Sorin_mn Buna ziua, am o firma care nu a mai avut activitate de mai multi ani, nu are bunuri in partimoniu si pentru ea exista hotarari de incepere a executarii silite. ... (vezi toată discuția)
Executare silita firma pentru un debit de mica valoare TLG TLG Buna ziua! Va rog sa imi spuneti la ce sa ma astept in urmatoarea situatie: In 2010 am achizitionat niste marfa de la furnizorul meu. Au aparut niste probleme ... (vezi toată discuția)