avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Activitate SIMDS

Activitate SIMDS

Dna Alexandrescu,
Imi puteti preciza va rog, daca institutia din Braila (Arhivele de Stat, daca am inteles corect), pot trimite copia cartii de munca in format electronic?
Mama a lucrat acolo si ar avea nevoie de ea (la ITM-ul de sector cartea nefiind de gasit: formal figureaza predata mamei, dar mama nu a primit-o niciodata).
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cele bune,
Daniel
Dna Alexandrescu,
Imi puteti preciza va rog, daca institutia din Braila (Arhivele de Stat, daca am inteles corect), pot trimite copia cartii de munca in format electronic?
Mama a lucrat acolo si ar avea nevoie de ea (la ITM-ul de sector cartea nefiind de gasit: formal figureaza predata mamei, dar mama nu a primit-o niciodata).
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cele bune,
Daniel

dana alexandrescu a scris:

Arhiva F.E.A. este la Braila.. si eu am lucrat acolo si te pot ajuta cu adresa asta de email ...cereri.br@gmail.com

Multumesc pentru sugestie!

Cornel Vasile a scris:

Trebuie sa luati doua formulare de la institia competenta- Casa Austriaca de Asigurari de Pensie- din Austria E205 si E207 ...

Am o intrebare colaterala subiectului. Lucrez de 3 ani in Austria dar ma voi intoarce in Romania. Ce ar trebui sa fac pentru ca acesti trei ani sa fie luati in considerare la momentul iesirii la pensie pentru ca formalitatile sa se desfasoare cat mai rapid si corect? Trebuie sa solicit ceva concret de la angajatorul austriac? Va multumesc anticipat!

Daniel

Cornel Vasile a scris:

In Austria
Pensii de limită de vârstă:
Persoanele născute înainte de 1 ianuarie 1955: femeile începând de la 60 ani şi bărbaţii de la 65 ani.
Trebuie făcută dovada că lucrătorul a realizat, în cursul ultimelor 360 luni calendaristice,180 de lunide asigurare sau că a acumulat în timpul acestei perioade 180 de luni de contribuţie (prin eliminarea perioadelor şcolare sau de studii, de ex.) sau să cumuleze în total 300 de luni, fără condiţionare de timp.

Persoanele născute după 1 ianuarie 1955: femeile începând de la 60 ani(până în 2024) sau începând de la 65 ani(din 2033) şi bărbaţii de la 65 ani. Condiţia de acordare este: să aibă cel puţin 180 zile de contribuţii. ([ link extern ] )
Pentru a beneficia de pensie trebuie să faceţi o cerere corespunzătoare la casa de asigurări de
pensie. Cuantumul pensiei depinde atât de contribuţiile plătite, cât şi de vârstă.

Pensia progresivă :
Acest sistem permite reducerea vârstei de pensionare la 40-60% din timpul de lucru, fără a trebui să renunţaţi la drepturile dvs de pensie. Serviciul public de ocupare (Arbeitsmarktservice - AMS) îşi asumă o parte din remuneraţia acordată până atunci, cuprinsă între 70% şi 80% din remuneraţia anterioară. Vârsta minimă pentru pensia progresivă era în 2006 de 51,5 ani la femei şi 56,5 ani la bărbaţi.
([ link extern ] )


Răspuns la discuția recalculare pensie
Multumesc frumos, pentru raspuns si pentru promptitudine!
O zi binecuvantata sa aveti!
Răspuns la discuția recalculare pensie


Carp Mircea a scris:

Daca anii de grupa sunt recunoscuti de catre casa locala, totul se rezolva in baza art.107(1) si (2) din legea 263/2010:

(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) și (1^1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.

In aceste conditii nu este nevoie sa se deschida actiune in instanta.
Se deschide actiune doar daca casa nu recunoaste acei ani lucrati in grupa II.

-------------------------------------

[Buna ziua Dle Carp,

Am si eu nevoie de consultanta in legatura cu un caz similar. Pe scurt;
- persoana s-a pensionat, acum multi ani de zile, initial pe caz de boala (gr. II). Ulterior,dupa implinirea varstei, s-a pensionat definitiv..
- la calculul pensiei i-au fost inregistrati un numar mic de ani (sub 10) cu motivarea ca s-ar fi dedus zilele de concediu medical, ceea ce este normal si conform legii din cate inteleg. Problema este ca nu am putut avea acces la cartea de munca, sa putem verifica daca s-a calculat corect, functionarul caruia i s-a solicitat sa puna la dispozitie catea de munca motivand ca nu o gaseste. In aceste conditii ma intreb cum s-a calculat valoarea pensiei?

Am numeroase motive sa cred ca s-a comis macar o eroare daca nu un abuz, persoana in cauza adunand mult mai mult de zece ani, la care trebuiai adaugati anii corespunzatori intreruperilor pentru doua concedii de maternitate., spor de toxicitate (a lucrat in industria electrotehnica).

Intrebarile mele sunt:
- cum putem intra in posesia cartii de munca?
- unde si cum trebuie sa ne adresam pentru recalculare?
- daca a intervenit o eroare, se pot recupera pierderile retroactv?

Va multumesc anticipat!