avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Activitate TiberiuCiprian

Activitate TiberiuCiprian

Bună ziua,

Mă găsesc în următoarea situație:
- În anul 2015 am fost prins conducând fără permis și, după aproximativ 3 ani, în octombrie 2018 s-a dat sentința: 8 luni de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încarcerare de 2 ani.
- În anul 2019, în luna iulie (în perioada de încarcerare) am fost din nou prins conducând fără permis, iar la începutul lunii august 2020 am primit acasă rechizitoriul.
- între timp am ispășit pedeapsa din primul dosar.
- motivele care m-au determinat și în 2015 și în 2019 să conduc fără permis (mașina mea personală) sunt motivate de anumite urgențe (inclusiv medicale) - situații ce pot fi verificate - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?
- in ambele situatii urmam cursurile unei scoli de soferi
- sunt căsătorit, am doi copilași cu vârsta sub 2 ani, iar soția nu lucrează - dorința mea de a rămâne cât mai mult posibil în libertate e să asigur un trai familiei - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?
- Termenul de judecată pentru al doilea dosar a fost stabilit pe 26 octombrie, dar nu l-am putut onora și s-a amânat pe 7 decembrie.

Există vreo posibilitate legală ca sentința din al doilea dosar să fie tot cu suspendare sau va fi cu executare?

Mulțumesc!
Mulțumesc mult pentru indicații.

Teama mea majoră era reținerea după termenul celor 20 de zile, pentru că de abia în preajma datei aceleia voi reveni în țară.

Înțeleg că nu ar exista un temei.

Voi căuta să angajez un avocat. Dacă dumneavoastră cunoașteți un avocat care acoperă această speță prin zona Sucevei, mi-ar fi de mare folos o recomandare.

Și vă mulțumesc din nou pentru ajutor.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Da, vroiam mai multe amanunte.
Prin “se dispune trimiterea în judecată în stare de deținere” se înțelege inclusiv faptul că și pe parcursul perioadei de judecată se va lua decizia detenției?

Daca asta scrie in rechizitoriu si dvs sunteti liber, este o eroare materiala.


Mai multe amănunte:
- În anul 2015 am fost prins conducând fără permis și, după aproximativ 3 ani, în octombrie 2018 s-a dat sentința: 8 luni de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încarcerare de 2 ani.
- În anul 2019, în luna iulie (în perioada de încarcerare) am fost din nou prins conducând fără permis, iar la începutul lunii acesteia (anul acesta) am primit acasă rechizitoriul.
- eu mă aflu momentan plecat într-o delegație în Luxemburg în interes de serviciu, cu toate procedurile efectuate (conform cu ofițerul de probațiune). Șederea mea în Luxemburg va fi până în data de 19 iulie - există posbilitatea de a fi reținut la intrarea în țară?
- motivele care m-au determinat și în 2015 și în 2019 să conduc fără permis (mașina mea personală) sunt motivate de anumite urgențe - situații ce pot fi verificate - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?
- sunt căsătorit, am un copilaș și al doilea urmează să se nască anul acesta - dorința mea de a rămâne cât mai mult posibil în libertate e să asigur un trai familiei - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?

Menționez că în rechizitoriu se pune la dispoziție un interval de 20 de zile pentru a formula cereri și excepții - intrarea mea în țară va fi în intervalul acestor 20 de zile. Se poate să fiu reținut în timpul acestor 20 de zile?

Și, tot legat de aceste 20 de zile - ce pot face mai exact? Ce cereri și excepții se pot depune?

Mulțumesc!


Duca Oana a scris:

Daca veti fi gasit vinovat si condamnat pentru cea de-a doua fapta savarsita in termenul de supraveghere, regula este ca se revoca si se executa in regim de detentie.

Dosarul se afla acum in camera preliminara - este posibila reținerea și pe timpul judecării cauzei. Spre exemplu, în cazul primei abateri fapta a fost comisa in 2015, iar sentința a fost data in 2018. Prin “se dispune trimiterea în judecată în stare de deținere” se înțelege inclusiv faptul că și pe parcursul perioadei de judecată se va lua decizia detenției?

Mulțumesc!


Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Trebuie sa explicati exact situatia de fapt.

Doriți să scriu mai multe detalii pentru a înțelege contextul sau...?
Am primit un rechizitoriu pentru comiterea celei de a doua infracțiuni de conducere fără permis in timpul perioade de încarcerare de la prima abatere (sentința cu suspendare). Acolo se dispune trimiterea in judecată in stare de deținere. Ce pot face? Se poate evita închisoarea in vreun fel?