avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Activitate Roxana_Mihaela

Activitate Roxana_Mihaela

Buna,

ONG nou infiintat, 3 membrii fondatori, fara contabil - exista vreo procedura sau anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea beneficia de acesti 2%? Si cum pot fi folositi acesti bani?

Multumesc.
sunt masteranda, am pensie de urmas si as putea primi o bursa privata. este aceasta bursa considerata venit dintr-o activitate profesionala? eu stiam ca nu si daca stiu corect, inseamna ca ea nu se supune regulii care spune ca trebuie sa nu depaseasca 1/4 din salariul mediu pe economie, deci poate fii si mai mare, nu?
Stiu ca depasirea sferutui din salariul mediu pe economie duce la suspendarea pensiei. Eu vroiam o explicatie legata de acea paranteza, care spune ca beneficiarul unei pensii de urmas poate cumula venituri sub acest nivel cu pensia sa, dar nu ca angajat, ci ca prestator de servici, etc. Intrebarea mea era daca exista in lege alte specificari legate de aceste tipuri de venituri. spre exemplu citeam in lege ca "Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie." Din cate stiu eu orice CIM, chiar si unul cu o norma redusa, care sa nu incalce cea regula a sfertului din salariul mediu presupune o amunita contributie la sistemul de asigurari de sanatate, impozite, etc
Si mai ramanea o intrebare: de ce toate aceste prevederi legate de cumularea de venituri apar stipulate in lege doar la sotul supravietuitor si nu si in cazul copiilor?
Legea spune ca in cazul unei persoane care primeste pensie de urmas , aceasta poate cumula pensia cu un alt venit profesional in masura in care acest venit nu depaseste o patrime din salariul mediu pe economie. Citeam intr-o hotarare a curtii constitutionale urmatoarele: "Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat." Ati putea sa imi explicati care sunt diferentele intre cele trei ipostaze : angajat, prestator de servicii si o persoana care desfasoara o activitate liberala?
Răspuns la discuția Pensie de urmas
Imi puteti spune va rog care este salariul mediu pe economie pentru anul 2010?
Răspuns la discuția Pensie de urmas
si totusi aceasta varianta a jumatatii de norma este valabila dc este indeplinita conditia sfertului salariului mediu pe economie?...banuiesc ca salariul brut poate fi mai mic de 600 ron dc norma lucrata e mai mica (600 ron fiind salariul minim pe economie in cazul unei norme intregi si nu minim pentru orice tip de norma mai mica).
Răspuns la discuția Pensie de urmas
revin putin la subiect...pai si de ce tip de venit poate fi vorba dc salariul minim pe economie e 600ron, iar maximul admis de lege este undeva in jur de 420 ron (acea patrime din salariul mediu pe economie)? locuri de munca cu jumatate de norma?
Răspuns la discuția Pensie de urmas
Art. 94. - (2) Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Intrebarea mea este: aceste venituri brute lunate se refera strict la salariul obtinut dintr-o activitate profesionala sau la cumulul pensie - salar? Mentionez ca nu stiu care este salariul mediu brut pe acest an...in orice caz el nu depaseste 2000 ron si tinand cont de faptul ca salariul minim pe economie este de 600 ron, de ce tip de venituri putem vorbi astfel incat aceasta suma sa nu fie depasita?
prietenul meu urmeaza sa se angajeze si i-a fost propusa varinta contractului de colaborare pe motiv ca acesta ar fi mai avantajos. as vrea sa stiu care sunt principalele diferente intre cele doua, stiind ca exista diferente legate de plata taxelelor, asigurari medicale, inregistrarea vechimii...şi pana in acest moment spunandumi-se ca sub nici o forma contractul de colaborare nu este o varinta mai avantajoasa pentru angajat.
Răspuns la discuția Pensie de urmas
Am o nelamurire in legatura cu ce inseamna perioada studiilor. Am 20 de ani, sunt studenta in anul al ll-lea si beneficiez de o pensie de urmas (pensie militara) si dupa terminarea anilor de facultate doresc sa urmas studii de Master. Eu stiam ca si pe perioada acestor studii pot beneficia de pensia de urmas, dar am avut surpriza sa aflu de la o persoana aflata in aceeasi situatie ca pensia de urmas i-a fost sistata la inceperea masteratului.

Va multumesc.