Sunt masteranda si am pesie de urmas. As vrea sa ma angajez cu o norma redusa astfel incat sa imi pastrez pensia pana la finalizarea studiilor. Exista undeva in lege vreo specificare in plus legata de forma veniturilor suplimentare care pot fi cumulate la pensie, altele decat cea care spune ca acestea nu pot fi mai mari de o patrime din salariul mediu pe economie? Intreb pentru ca citeam recent intr-o hotarare a curtii constitutionale urmatoarele: "Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat." Pot sau nu sa ma angajaz cu contract individual de munca cu norma redusa? Si inca o intrebare: am gasit referiri la acest cumul intre pensie si alte venituri doar pentru sotul supravietuitor, sunt sau nu valabile si pentru copil?
Angajarea unei persoane beneficiare a pensiei de urmas reprezinta un act de vointa al acesteia in sensul ca isi poate asigura traiul fara a mai apela la ajutorul acordat de stat sub forma pensiei de urmas; in aceasta situatie, plata pensiei de urmas se suspenda, putand fi reluata in momentul in care persoana in cauza nu mai realizeaza venituri.
Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat.
(...) de ce toate aceste prevederi legate de cumularea de venituri apar stipulate in lege doar la sotul supravietuitor si nu si in cazul copiilor?
~ final discuție ~