avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... angajat, prestator de servicii, profesii liberale...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

angajat, prestator de servicii, profesii liberale...

Legea spune ca in cazul unei persoane care primeste pensie de urmas , aceasta poate cumula pensia cu un alt venit profesional in masura in care acest venit nu depaseste o patrime din salariul mediu pe economie. Citeam intr-o hotarare a curtii constitutionale urmatoarele: "Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat." Ati putea sa imi explicati care sunt diferentele intre cele trei ipostaze : angajat, prestator de servicii si o persoana care desfasoara o activitate liberala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:35, 17 Noiembrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Interventie moderator

Va rog sa nu mai deschideti aceeasi discutie, contravine pct. 3.3 din Regulamentul de postare in Forum. Daca mai aveti intrebari in legatura cu aceeasi problema, va rog sa le postati in continuarea discutiei pe care ati deschis-o. Regulamentul poate fi citit aici:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Reveniti si precizati numarul si anul Deciziei CCR.

Multumesc,

Gabriela Pintea

Roxana_Mihaela a scris:
Sunt masteranda si am pesie de urmas. As vrea sa ma angajez cu o norma redusa astfel incat sa imi pastrez pensia pana la finalizarea studiilor. Exista undeva in lege vreo specificare in plus legata de forma veniturilor suplimentare care pot fi cumulate la pensie, altele decat cea care spune ca acestea nu pot fi mai mari de o patrime din salariul mediu pe economie? Intreb pentru ca citeam recent intr-o hotarare a curtii constitutionale urmatoarele: "Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat." Pot sau nu sa ma angajaz cu contract individual de munca cu norma redusa? Si inca o intrebare: am gasit referiri la acest cumul intre pensie si alte venituri doar pentru sotul supravietuitor, sunt sau nu valabile si pentru copil?
Decizia e 79/2010, dar e nemateriala citarea, ati ignorat "sub acest nivel". Indiferent care din cele 3 "ipostaze" ar fi, depasirea sfertului din salariu mediu suspenda pensia de urmas.
Stiu ca depasirea sferutui din salariul mediu pe economie duce la suspendarea pensiei. Eu vroiam o explicatie legata de acea paranteza, care spune ca beneficiarul unei pensii de urmas poate cumula venituri sub acest nivel cu pensia sa, dar nu ca angajat, ci ca prestator de servici, etc. Intrebarea mea era daca exista in lege alte specificari legate de aceste tipuri de venituri. spre exemplu citeam in lege ca "Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie." Din cate stiu eu orice CIM, chiar si unul cu o norma redusa, care sa nu incalce cea regula a sfertului din salariul mediu presupune o amunita contributie la sistemul de asigurari de sanatate, impozite, etc
Si mai ramanea o intrebare: de ce toate aceste prevederi legate de cumularea de venituri apar stipulate in lege doar la sotul supravietuitor si nu si in cazul copiilor?
Extras din Decizia 79/2010 a CCR:
Angajarea unei persoane beneficiare a pensiei de urmas reprezinta un act de vointa al acesteia in sensul ca isi poate asigura traiul fara a mai apela la ajutorul acordat de stat sub forma pensiei de urmas; in aceasta situatie, plata pensiei de urmas se suspenda, putand fi reluata in momentul in care persoana in cauza nu mai realizeaza venituri.
Totusi, Curtea retine ca, in masura in care beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza venituri din activitati profesionale (nu ca angajat, ci ca prestator de servicii, profesii liberale etc.) sub acest nivel, va putea cumula pensia de urmas cu venitul realizat.

In umila mea opinie, motivarea (pe care am citit-o integral) este foarte proasta.

Ideea de baza este ca, indiferent din ce activitati profesionale realizeaza un copil-urmas venituri, acestea nu trebuie sa depaseasca o patrime din salariul mediu brut pe economie. Cu exceptia, binenteles, a copiilor orfani de ambii parinti.

Legea nr. 19/2000 nu distinge dupa cum este vorba despre angajat, prestator de servicii, profesii liberale etc., cum a gasit CCR de cuviinta sa distinga. Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul sau nu poate si nu are voie sa distinga.

In cazul sotului supravietuitor, Legea nr. 19/2000 reglementeaza mai multe ipoteze in care sotul supravietuitor poate beneficia de pensie de urmas, plata pensiei urmand sa se suspende daca acesta se recasatoreste.

In cazul copiilor-urmasi, conditiile sunt mai putine, plata pensiei urmand a se suspenda in conditiile prevazute la art. 92, alin. (1), lit. d) si lit. e) din Legea nr. 19/2000.

Roxana_Mihaela a scris:
(...) de ce toate aceste prevederi legate de cumularea de venituri apar stipulate in lege doar la sotul supravietuitor si nu si in cazul copiilor?

Eu stiu? Asa a dorit legiuitorul. :) In opinia mea, art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000 este suficient, nu erau necesare mai multe articole.

Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas pentru sotie ofeliaberes69 ofeliaberes69 sotia are 55 ani ,nu are vechime in campul muncii,sotul a decedat recent. Are drept la pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)