Nu e vorba de mica barfa...
Pe parcursul celor trei luni de CIM determinat, nu au fost probleme de acest gen. I s-a modificat CIM-ul/nedeterminat si gata... au aparut managementul defectuos, colega care vrea sa faca totul etc?
Nu prea cred ca e posibil.
Da, exista Regulament Intern si e prevazuta cercetarea. :)
Pai :) eu ce incerc sa spun: intentionat! Dupa un contract de 3 luni, perioada in care totul a fost perfect, i s-a modificat in CIM nedeterminat... din acel moment... ca lui nu-i spune nimeni ce trebuie sa faca, ca nu ii da nimeni de lucru... toate acestea in mail catre seful lui, seara, inainte de a pleca acasa.
In ce calitate?... Cu tot respectul, parerea mea este ca acest aspect nu are nicio importanta :)
Da, ar fi situatia ideala doar ca... avem nevoie de contabil :( dar de unul care sa stie/inteleaga ce are de facut si sa si faca. Iar desfintarea postului... ce facem cu cele 9 luni in care nu mai putem angaja?
Are cumul: contabil si referent... partea de traduceri este acolo, chiar el a fost cel care a avut initiativa.
Exact degeaba/dex :) . Superiorul lui a fost mereu plecat iar acum, dupa diferite sesizari si dupa acele mail-uri pe care le-a primit, s-a gandit sa vada si el, mai exact, ce face subalternul lui. Nimic nu e facut: evidente, op-uri, nir-uri etc. de 3 luni nu exista nimic pe aceasta parte. Colega acestuia a luat toata munca asupra ei pentru a fi totul in regula, in acte iar el... asa cum am mai spus, la ora 18:00 trimitea mail sefului sau ca nu a avut incarcare si ca nu a avut nimic de munca. Si colega lui a gresit, e drept dar asta este o alta problema...
Ar fi trebuit sa i se spuna zilnic ce sa faca? Personal, mi se pare aberant... sa iti spuna zilnic sefu` ce trebuie sa faci... exceptand cazurile speciale.
la birou ne confruntam de cateva luni cu un contabil.... sub orice critica; asa ceva nu credeam ca exista: toata ziua sta degeaba, la propriu. Uneori, la sfarsitul programului, ii trimite superiorului lui, mail-uri in care ii spune ca in ziua care tocmai s-a incheiat, nu a avut nimic de facut.
Are fisa de post, detaliata si clara, semnata. In aceasta fisa de post are si sarcina, ca - in limita timpului - sa faca traduceri engleza/romana. Sarcina dorita si acceptata de el... In paralel cu mail-urile conform carora nu a avut "incarcare", i s-au dat spre traducere 23 de pagini / 5 zile. Dupa cele 5 zile, a predat 3 pagini traduse si ... a disparut in concediu.
Dorim sa il concediem, este clar si fara dubiu... am nevoie de cateva sfaturi din practica, pentru a da drumul procesului. Cum e mai bine: abatere disciplinara sau necorespundere profesionala? (cu comisii, etc.).
Se pare ca nu ma stiu exprima la ora aceasta :) . Eu stiu foarte bine ca, in cazul meu, pot spune senina: "dovediti-mi ca am primit acesti bani" dar NU vreau sa fac asta, nu imi sta in caracter.
Si mai stiu ca retinerile salariale se fac pe baza de hotarare judecatoreasca sau prin acord, nu printr-o decizie.
Si mai stiu ca aceste retineri nu pot depasi o treime din venitul net.
Si mai stiu ca atunci cand exista invoiala, aceasta trebuie sa cuprinda niste elemente. Si hotararea judecatoreasca trebuie sa cuprinda niste "detalii". Nu vreau control, nu vreau sa ma sustrag.
Vreau doar sa stiu de la cineva specializat care este modalitatea legala de a face retineri salariale pentru a se inceta cu... calculatoarele care gresesc.
As dori sa imi raspundeti la dilema, daca sunteti in cunostinta de cauza; iar daca nu, lasati raspunsurile pe seama celor care pot sa imi dea un sfat la subiect.
Ok, am sa fiu mai clara:
Am sa incep cu finalul: cei cu studii superioare, care lucreaza in invatamant stiu ca au asteptat doi ani dupa niste drepturi salariale; deci nu, nu m-am mirat de unde au aparut si nu cred ca eu ar fi trebuit sa imi pun problema incasarii banilor, fara procura... cred ca d-na secretara, persoana care a dat banii, trebuia sa faca acest lucru, nu?
Eu mi-am primit banii.
S-a transmis telefonic ca acei bani primiti erau de fapt venitul brut cand ei au crezut ca e venitul net. Aceasta afirmatie nu suna putin... ciudat?
Eu am de restituit 150 lei, deci nu ma deranjeaza restituirea lor doar ca:
1.de data asta vrem sa vedem clar atat eu cat si fostii mei colegi, de unde provin aceste diferente, cu documente clare, legale (luna de luna se fac greseli de calcul al salariului cuvenit si mereu se retin bani din statul lunii urmatoare pt a regla bugetul) pentru ca acum, sunt persoane iesite la pensie care au de restituit pe baza unei decizii, peste 2000 lei intr-o luna jumate!
2.tot ce se vrea este a sti exact care sunt elementele/actele/pasii necesari si legali de urmat pentru a nu se mai retine bani pe statul de plata doar pentru ca.... "a gresit calculatorul".
Nu am nimic impotriva restituirii lor, in cazul meu e o suma foarte mica; problema pe care o am eu este fata de aceia care luna de luna greseau salarii scuzandu-se mereu "calculatorul a gresit" timp de 10 ani, cat am fost eu angajata lor. Si acum nu e vorba doar de mine ci de multi fosti colegi, unii iesiti la pensie intre timp, care s-au trezit ca au de dat si 2000 lei.
Hotarare judecatoreasca nu exista, se pare. Intre timp am vorbit cu o fosta colega; exista doar o decizie a directiunii conform careia, pana pe data de 30 noiembrie sa se restituie acesti bani iar unii fosti colegi au semnat ca sunt de acord. Sunt suparati, sunt disperati... si satui de stilul in care se calculeaza salariul in acea institutie.