avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Activitate ANDREEA NAHAICIUC

Activitate ANDREEA NAHAICIUC

Răspuns la discuția despre succesiune.
avlil, contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ii ofera atat mamei ei protectie juridica, cat si linistea fiicei. Legea nu interzice acest lucru.
Răspuns la discuția despre succesiune.
Sunt de acord cu cele sustinute, intr-adevar masa succesorala a tatalui se imparte conform regulilor mostenirii legale, astfel cum este descris mai sus. Se pare ca surorile dvs. nu vor sa inteleaga si latura umana, asa incat cu siguranta ca aceleasi probleme se vor ridica si in viitor . Cel mai bine este sa va ganditi de pe acum (cat timp mama dvs. este in viata) iar ulterior obtinerii certificatului de mostenitor(din partea tatalui) sa incheiati un contract de vanzare-cumparare intre dvs. si mama dvs, eventual protejat de un uzufruct viager. Tineti cont de ceea ce vi s-a spus pana acum in legatura cu declaratiile de renuntare.
Răspuns la discuția succesiune
avlil.... ghinionul tau..... nici mie nu-mi place porecla ta, dar ce sa-i faci? Asa-i in viata!
"Succesiunea se deschide prin moartea omului, adica a mamei dv. in cazul de fata" ??? Pai, era vorba despre o matusa in speta de fata, ceea ce-i cu totul altceva, iar problema a fost de impartire unor bunuri mobile.
Răspuns la discuția succesiune
Transmiterea mostenirii este o transmisiune universala si unitara, deci mostenirea, in intregul ei se transmite la mostenitorii legali. Deci raspunsul este evident pozitiv, da aveti dreptul inclusiv la bunurile mobile. Numai daca defuncta avea sot supravietuitor existau anumite norme derogatorii, insa am inteles ca nu sunteti intr-o astfel de situatie. Grabiti-va sa mergeti la notar pentru a stabili vocatia fiecaruia la mostenire si a o dezbate. Termenul este de 6 luni.
Răspuns la discuția succesiune
Draga Sorin,
In cazul tau se pune problema de o deschidere a succesiunii. Am inteles ca aceasta matusa, care nu are descendenti din clasa I de mostenitori, in linie directa( adica copii, nepoti stranepoti), a avut 2 apartamente, dintre care unul i-a revenit unui var de-al tau. Ma intereseaza sub ce titlu i-a revenit acest prim apartament, vanzare-cumparare, testament?
Pentru cel de-al II-lea apartament s-a intocmit vreun inscris, pentru ca trebuie sa stabilim daca este vorba despre o mostenire legala (adica in temeiul legii, la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege) sau testamentara ( adica dupa vointa omului, a defunctului). Pentru prima se aplica niste reguli, iar evident, pentru cea de a doua, alte reguli.