avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua,
am avut o matusa care a dece dat in octombrie 2007 , nu a avut copii .
ea a fost ingrijita de catre un var de-al meu iar matusa mea i-a lasat un apartament pt acest fapt , ea avand doua apartamente.
din luna ianuarie 2007 si pana a decedat fosta matusa a locuit la varul meu .
dupa decesul ei am incercat sa vb cu varul meu atat eu care sunt nepot de-al decedatei cat si un frate de-al decedatei , sa ne dea cheile de la apartamentul care l-a lasat spre impartire.
suntem in luna februarie si au tot lalait-o ca nu au timp pt acte si nici cheile de la aprtamentul care pentru care se face succesiunea , mai mult i-au zis unchiului meu (fratele decedatei) ca din acel apartament nu vedem nimik si au inceput sa care tot ce a fost acolo.
intrebarea mea este : daca bunurile din apartamentul pt care se face succesiune atrebuie sa se imparta in mod egal la toti si daca varul meu este obligat sa predea cheile unchiului mei el find singurul frate ramas in viata ?
cu multumiri Sorin
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 18:50, 13 Februarie 2008
Draga Sorin,
In cazul tau se pune problema de o deschidere a succesiunii. Am inteles ca aceasta matusa, care nu are descendenti din clasa I de mostenitori, in linie directa( adica copii, nepoti stranepoti), a avut 2 apartamente, dintre care unul i-a revenit unui var de-al tau. Ma intereseaza sub ce titlu i-a revenit acest prim apartament, vanzare-cumparare, testament?
Pentru cel de-al II-lea apartament s-a intocmit vreun inscris, pentru ca trebuie sa stabilim daca este vorba despre o mostenire legala (adica in temeiul legii, la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege) sau testamentara ( adica dupa vointa omului, a defunctului). Pentru prima se aplica niste reguli, iar evident, pentru cea de a doua, alte reguli.
pt apartamentul pe care matusa mea l-a lasat varului meu a fost facut un contract de intretinere . referitor la cel de-al doilea apartament nu s-a facut nici un act si nici un contract cu varul meu si nici cu unchiul meu
am inteles ca la succesiune suntem toti 4 adica eu(mama decedata si ea ,sora cu decedata ) unchiul meu (frate cu decedata) si verii mei (tatal lor frate cu decedata) .
problema s-a pus ca acel var care a avut grija de matusa noastra a pus mana pe toate actele si pe banii matusii, nu a declarat nimik la notar si nici cand a fost sa anunte decesul la evidenta populatiei si acum i-a zis unchiului nostru ca din casa nu mai vede nimeni nimik ca numai lui i se cuvine ca el a ingrijit-o ( pt ingrijire a primit un apartament cel cu contractul de intretinere) iar pt restul nu are nici un act.
putem sa avum pretentii si la bunurile mobile sau numai acea persoana care a ingrijit-o are acest drept?
multumesc mult.
Sorin
Bineinteles ca aveti dreptul si la bunurile mobile, ca de altfel la TOATE bunurile ramase dupa matusa.
Grabiti-va si faceti partajul - nu vreti sa riscati trecerea celor 6 luni si sa va treziti neacceptanti:)
Transmiterea mostenirii este o transmisiune universala si unitara, deci mostenirea, in intregul ei se transmite la mostenitorii legali. Deci raspunsul este evident pozitiv, da aveti dreptul inclusiv la bunurile mobile. Numai daca defuncta avea sot supravietuitor existau anumite norme derogatorii, insa am inteles ca nu sunteti intr-o astfel de situatie. Grabiti-va sa mergeti la notar pentru a stabili vocatia fiecaruia la mostenire si a o dezbate. Termenul este de 6 luni.
bvanalex... #-o... puteai sa-ti alegi o porecla mai rasarita, asta in primul rand... in al doilea rand insa, m-ai nenorocit de cap si tu si altii cu deschiderea asta de succesiuni...
Nu deschide nimeni nicio succesiune, cel putin nu in tara noastra cat timp e valabila legislatia actuala, nu se dechide nicio succesiune DUPA moartea omului!!!
Succesiunea se deschide prin moartea omului, adica a mamei dv. in cazul de fata, este o chestiune cu importanta strict juridica, are loc "automat" ca sa-i spun asa, fara ca dv., mostenitorii sau altcineva sa intreprinda nimic. Este un lucru care nici nu intereseaza in practica, numai, eventual, in cazul in care se ajunge la litigii intereseaza juristii implicati.
Daca vreti mai multe detalii (repet, daca va intelegeti, nu are importanta deschiderea asta!), mergeti la o consultatie juridica.

In rest, dati declaratie de acceptare a mostenirii dupa matusa in 6 luni de la decesul ei. Ca sa nu ramaneti fara drepturi.

Alte discuții în legătură

Dobandire drept proprietate Corina I. Mihai Corina I. Mihai Stimati domni, Va rog sa ma informati ce sanse am sa dobandesc proprietatea unui apartament in urmatoarea situatie: Matusa mea A. (decedata in feb. 2009) a ... (vezi toată discuția)
Unchii mei au decedat anul trecut in octombrie la interval de ... boroem1972 boroem1972 Unchii mei au decedat anul trecut in Octombrie la interval de 10 zile unul de celalalt,prima fiind matusa.Mentionez ca va scriu in calitate de nepot al ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi raluca-e raluca-e Unchiul meu din partea mamei a decedat , iar sotia dansului ( matusa mea) a decedat la interval de 2 saptamani. Unchiul si matusa nu au avut copii, iar matusa ... (vezi toată discuția)