Am angajat o persoana care era in somaj (cu indemnizatie), chiar cand a terminat 1 an de somaj. După o luna de la angajare, persoana a fost diagnosticată cu neoplazie (cancer mamar) si solicită concediu medical cod 14. Nu stiu cum se calculează retribuția in acest caz. In lege spune ca se face media salariului din ultimele 12 luni, dar in acest caz, in ultimele 12 luni a avut indemnizatie de somaj de 551 lei. Ma raportez la aceasta suma sau la salariul dinainte de somaj? Va rog, astept un raspuns clar si baza legală. Personal, in lege nu am gasit specificata aceasta situatie (sau n-am stiut unde sa caut). Multumesc!
Am CIM din februarie 2017 și recent am aflat ca angajatorul nu mi-a achitat contribuțiile (n-a depus D112) din iulie 2017 - deci peste un an de neplată. Angajatorul este in alt oras si refuza sa discute cu mine. Va rog mult sa ma lamuriti ce am de facut? Precizez ca interesul meu este sa imi plateasca contribuțiile restante (mai putin ma intereseaza sanctionarea lui). Intrebari:
1. daca imi desface contractul de munca e obligat sa plateasca la zi contributiile? sau rămân cu ele neplătite?
2. Daca fac o sesizare catre ITM si/sau ANAF, el va fi sanctionat DAR va fi obligat sa achite ȘI contribuțiile către stat sau doar amenzile?
3. Mă poate concedia ca să scape de obligatia acestor contributii datorate? Fara motiv si fara preaviz?
P.S. Conform CIM lucrez de la domiciliu (online), 8 ore/zi, perioada nedeterminata.
Multumesc!