avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Activitate GEORGIANA STAN

Activitate GEORGIANA STAN

Răspuns la discuția Program formare profesionala
Formarea profesionala esre reglementata de Legea nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor si de H.G. nr.522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii susmentionate.

Art.195 din Codul Muncii stabileste faptul ca salariatii care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile, nu pot avea initiativa incetarii contractului de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

Chiar daca stagiul de formare profesionala se organizeaza in cadrul institutiei dvs, acest lucru nu inseamna ca nu se poate determina costul efectiv aferent fiecarui cursant. Se poate face un centralizator in care sa fie cuprinse costurile cu rechizite, materii prime, lectori, etc. Aceste costuri trebuie sa fie reale, adica sa existe facturi fiscale in acest sens.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat chletuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin ACT ADITIONAL la contractul de munca.










Răspuns la discuția Inregistrari in cartea de munca
Va puteti adresa cu o cerere la Judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul dumneavoastra.
La aceasta cerere trebuie sa anexati xerocopii de pe cartea de munca.

Temeiul legal al cererii dumneavoastra este Drecretul nr.92/1976, act normativ ce va fi abrogat la 01.01.2009.

In conflictele de munca, sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Referitor la intrebarea dumneavoastra, va precizez faptul ca nu puteti vorbi de ,,preaviz" in cazul in care contractul dumneavoastra de munca va inceta in temeiul art.55 lit.b (,,cu acordul partilor").

De asemenea, in cazul in care v-ati fi dat demisia, contractul de munca inceta in baza art.55 lit.c (,,ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti").

Faptul ca vi s-a acordat concediu de odihna este perfect legal intrucat dvs nu va aflati in perioada de preaviz.
Contractul dvs de munca va inceta la data stabilita de comun acord cu angajatorul.
Acesta are obligatia de a va inmana un exemplar al deciziei de incetare a contractului de munca.