schenker a scris:
In cadrul firmei unde lucrez exista un program de formare profesionala pentru tineri. Acest program dureaza 3 ani, timp in care de doua ori pe an tinerii au 2 sesiuni de cursuri (training-uri interne) sustinute de colegii mei (angajati). Din 6 in 6 luni tinerii se ruleaza din departament in departament astfel incat dupa 3 ani sa cunoasca toate aspectele unei case de expeditii.
Aveti un managnent de calitate daca se face o astfel de pregatire a tinerilor. Personal am beneficiat de o astfel de formare a caror efecte benefice le constat si astazi. Toti acesti tineri au sanse sporite in ocuparea unui post bun si bine platit in viitor.
Sistemul de pregatire prezinta avantaje bilaterale angajator angajat, dar in acealsi timp si mari riscuri pentru firma daca
managmetul se schimba brusc sau nu e atenta la evolutiile comportamentale ale beneficiarilor si la evolutia pietei salarizarii.
Problema este ca trebuie sa semneze un acord prin care dupa perioada de formare se obliga sa mai ramana in cadrul firmei inca 3 ani, in caz contrar va trebui imputata o suma de bani. Mentionez ca tinerii din program au semnat contract individual de munca pe o perioada nedeterminata.
Sunt de parere ca
problema reala nu este conceperea si semnarea actului aditional ci stabilizarea lor in firma. Modalitatea pe care o doriti in acest scop e o problema cum foarte bine ati sesizat ( probabil experienta in resurse umane isi spune cuvantul ).
Tinerii nu pot fi tinuti in firma decat daca: sunt seriosi in rezolvarea sarcinilor, inteleg ca trebuie sa respecte o intelegere ( contract ), recunosc efortul firmei pentru pregatirea lor, nu au probleme personale care ii obliga sa plece, salarizarea e la nivelul nevoilor personale care sunt foarte diferite si mereu in crestere , nu sunt "racolati" si "sedusi" pentru venituri mai mari, suporta bine tensiunile inerente care apar intro firma in relatia cu sefii, etc. , etc.
Din toti cei pe care ii pregatiti, cati credeti ca vor indeplini intrun viitor de catva ani aceste conditii ?
Care ar fi varianta cea mai buna pentru intocmirea unui acord sau act aditional tinand cont de faptul ca nu se pot dovedi costurile efective ale programului pentru ca toate cursurile sunt sustinute intern?
Sunt de parere ca prin constrangerea unui act aditional angajatul nu poate fi retinut intro firma sau chiar daca sta "sa se epuizeze constrangerea" ca nu poate plati impovararea actului aditional, nu mai da randamentul firesc al capacitatilor sale si poate ca mai face niste lucruri asa numai ca "sa se razbune". Sigur ca actul aditional reprezinta o oarecare franare intro dorinta trecatoare de "evadare" dar cand e constrans sa plece sau considera ca serviciul nu ii da satisfactie profesionala, relationala sau salariala pleaca infruntand toate "piedicile" impuse de actul aditional. Firma ia niste bani din plecare (cat poate sa ia ? ) dar pierde un om pregatit care ii produce pierderi care nu pot acoperi suma care "o scoate cu clestele" de la fostul angajat facandu-si reclama "proasta" pe domeniu angajari prin grija datornicului suparat pe ea.