Am un contract de munca la un angajator si are urmatoarele clauze (intr-un act aditional la contractul de munca inregistrat in registrul de evidenta a salariatilor privind formarea si perfectionarea profesionala):
"- societatea angajatoare isi asuma obligatia de a suporta integral cheltuielile de deplasare ale salariatului care participa la un curs/stagiu de formare profesionala derulat in alta localitate decat cea in care isi are locul de munca salariatul, in conditiile art. 37 alin 2 din Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
- contravaloarea cursului/stagiului de formare si pregatire profesionala, perioada de desfasurare si locatia va fi prevazuta in fisa individuala de instruire, acceptata si semnata de catre salariatul beneficiar, aceasta constituind act aditional la contractul individual de munca.
- pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
- salariatul care a participat la cursurile sau stagiile de formare profesionala, nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului/ stagiului de formare profesionala.
- nerespectarea de catre salariat a prevederilor referitoare la initiativa denuntarii contractului individual de munca pe o perioada de 3 ani de la data absolvirii, determina obligarea acestuia la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, proportional cu perioada nelucrata din cadrul perioadei stabilite in conformitate cu prezentul angajament.
- Obligatia privind suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea profesionala, din prezentul angajament, revine si salariatului al carui contract individual de munca a fost desfacut ori a incetat in interioarul unei perioade de 3 ani, calculata de la data absolvirii cursului/ stagiului de formare profesionala, din urmatoarele motive:
- desfacerea contractului de munca pentru motive disciplinare, in temeiul art. 61 lit. a din legea nr 53/2003 - Codul muncii
- desfacerea contractului de munca pe motivul arestarii preventive pt o perioada mai mare de 60 zile.....
- incetarea de drept a contractului de munca ca urmare a condamnarii prin hotarare judecatoaresca definitiva pt o infractiune ......
- incetarea de drept a contractului de munca ca urmare a pronuntarii de catre instanta penala a interdictiei de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv .....
- in cazul in care societatea angajatoare accepta initiativa salariatului de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor, in temeiul art 55 lit b din Legea nr 53/2003 - Codul muncii, in intervalul de timp in care salariatul beneficiar al cursului/ stagiului de formare profesionala avea obligatia mentinerii raporturilor de munca potrivit prezentului angajament, salariatul este exonerat de plata oricaror cheltuieli aferente formarii profesionale.
- salariatul are obligatia de a participa la toate modulele de pregatire aferente cursului/ stagiului de formare profesionala si sa nu lipseasca decat cu aprobarea prealabila a coordonatorului de formare profesionala ori pentru motive independente de vointa sa (motive legate de starea de sanatate, dispozitia angajatorului, caz fortuit, forta majora).
- daca salariatul lipseste nemotivat mai mult de 10% din numarul de pre alocat cursului/ stagiului de formare profesionala, fapta sa constituie abatere disciplinara grava, urmand a fi sanctionata potrivit regulamentului intern.
- daca la terminarea cursului/ stagiului de formare profesionala, salariatul nu promoveaza din vina sa examenul de atestare/absolvire, mai are dreptul sa sustina inca un examen, iar daca nici acesta mi este promovat, rezultatul testului poate constitui un indiciu de necorespundere profesionala in vedea adoptarii unei decizii
- prezentul act aditional de formare profesionala poate fi reziliat prin acordul partilor in orice moment, la cererea oricareia dintre parti, cu respectarea clauzelor referitoare la suportarea contravalorii cursului/ stagiului de formare profesionala.
- in cazul in care Salariatul uzurpeaza sau incearca, chiar fara sa reuseasca, sa uzurpeze in orice fel dreptul de autor sau de proprietate intelectuala al Angajatorului asupra aspectelor mentionate in prezentul act aditional, salariatul va fi obligat la repararea integrala a tuturor prejudiciilor cauzate, indiferent de natura acestora."
As dori sa stiu daca sunt legale toate aceste clauze si daca sunt obligat sa le platesc sumele de bani pe care angajatorul le pretinde.
Mentionez ca eu doresc sa plec mai devreme cu 2 ani de perioada stipulata in actul aditional.
in ce mod imi pot imputa acele cursuri de pregatire?
In situatia in care aveti initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada de 3 ani de la data absolvirii cursului/ stagiului de formare profesionala.
Clauzele postate de dvs nu mentioneaza modalitatea de plata : integral sau in rate.