avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Activitate Stanescu Mihai

Activitate Stanescu Mihai

Exista primarii de comuna care solicita:
- plata unei taxe de 120 (unasutadouazeci) lei pentru eliberarea unui certificat fiscal necesar la notar pentru incheierea unui act de vanzare/cumparare ;
- plata unei taxe de 30 (treizeci) lei pentru eliberarea aceluiasi certificat fiscal solicitat in alte scopuri;
- plata unei taxe de 8 (opt) sau 10 (zece) lei pentru eliberarea unei adeverinte.
- pe chitante scrie "Taxa timbru".
Acest lucru se intampla cel putin din 01.01.2015.
Exte corect ?
Este legal ?
Astept cu mare speranta si interes raspunsul dvs.
Am platit la primarie impozitul aferent anului 2013 pana in 31 martie 2013, astfel ca am beneficiat de reducerea de impozit de 10 %.
Acum, primaria trimite angajatii prin comuna pentru a solicita sa platim cei 10 % din reducere ! ? !
Motivul, aflat "pe surse", dar nu official, este ca s-a uitat votarea in consiliul local a acestei reduceri.
Suntem obligati sa platim ?
Cine este raspunzator de aceasta situatie ?
Ce trebuie sa facem in acest caz ?
Va multumesc. Cu stima, M.S.
O proprietate de 3500 mp, care a apartinut inainte de 1989 proprietarului GAMA, a ajuns sa fie impartita astazi intre doi proprietari, astfel :
- 1000 mp apartin proprietarului ALFA, cu acces direct la ulita satului (ALFA cumparase o casa si 250 mp teren aferent, de la proprietarul GAMA, cu act autentic, inainte de 1989 si a obtinut un titlu de proprietate pentru 1000 mp in baza legii 18/1991 - adica i s-a extins suprafata de la 250 la 1000 mp).
- 2500 mp apartin proprietarului BETA, teren fara nicio posibilitate de acces, (gradina aflata in spatele terenului de 1000 mp al lui ALFA); BETA a cumparat terenul (gradina), cu act autentic, in 2005, de la acelasi proprietar GAMA, care detinea terenul cu titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991.
Proprietarul BETA doreste sa se inteleaga cu proprietarul ALFA, ca acesta din urma sa-i faciliteze accesul de la ulita satului la terenul sau; intrebarile sunt:
- Este obligat ALFA sa-i faciliteze accesul permanent si neingradit lui BETA catre proprietatea sa, prin cedarea - la schimb - a unei suprafete de teren ? (Asa ii spusese Comisia legii 18/91 lui GAMA, la eliberarea titlului sau de prprietate; din acest motiv, GAMA nu a revendicat suprafata de 3500 - 250 = 3250 mp pentru sine. Dar prin descrierea vecinilor in titlurile de proprietate ale lui ALFA si GAMA, nu rezulta posibilitatea de acces la ulita a lui GAMA.)
- Se poate face acest lucru la nivel personal si local, printr-un act oficial, autentic, la nivelul primariei ?
- E vorba de un drum de trecere sau de un drum de servitute ? Cum e mai bine pentru proprietarul BETA ?
- BETA intelege sa obtina un culoar/drum (de trecere sau drum de servitute) prin cedarea unei suprafete egale catre ALFA; Daca BETA si ALFA se inteleg asupra acestui lucru, pot parafa legal si permanent acest lucru la nivelul primariei ?
- Si cel mai important: ce trebuie sa faca BETA pentru a obtine acces de la ulita satului la proprietatea sa, avand in vedere ca nu exista nici o alta posibilitate de acces, din nicio directie, proprietatea sa fiind inconjurata de alte proprietati - intravilane si extravilane.

Va multumesc. Cu stima, M.S. (proprietarul BETA)