avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de acces (servitute) - obligatoriu sau optional ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de acces (servitute) - obligatoriu sau optional ?

O proprietate de 3500 mp, care a apartinut inainte de 1989 proprietarului GAMA, a ajuns sa fie impartita astazi intre doi proprietari, astfel :
- 1000 mp apartin proprietarului ALFA, cu acces direct la ulita satului (ALFA cumparase o casa si 250 mp teren aferent, de la proprietarul GAMA, cu act autentic, inainte de 1989 si a obtinut un titlu de proprietate pentru 1000 mp in baza legii 18/1991 - adica i s-a extins suprafata de la 250 la 1000 mp).
- 2500 mp apartin proprietarului BETA, teren fara nicio posibilitate de acces, (gradina aflata in spatele terenului de 1000 mp al lui ALFA); BETA a cumparat terenul (gradina), cu act autentic, in 2005, de la acelasi proprietar GAMA, care detinea terenul cu titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991.
Proprietarul BETA doreste sa se inteleaga cu proprietarul ALFA, ca acesta din urma sa-i faciliteze accesul de la ulita satului la terenul sau; intrebarile sunt:
- Este obligat ALFA sa-i faciliteze accesul permanent si neingradit lui BETA catre proprietatea sa, prin cedarea - la schimb - a unei suprafete de teren ? (Asa ii spusese Comisia legii 18/91 lui GAMA, la eliberarea titlului sau de prprietate; din acest motiv, GAMA nu a revendicat suprafata de 3500 - 250 = 3250 mp pentru sine. Dar prin descrierea vecinilor in titlurile de proprietate ale lui ALFA si GAMA, nu rezulta posibilitatea de acces la ulita a lui GAMA.)
- Se poate face acest lucru la nivel personal si local, printr-un act oficial, autentic, la nivelul primariei ?
- E vorba de un drum de trecere sau de un drum de servitute ? Cum e mai bine pentru proprietarul BETA ?
- BETA intelege sa obtina un culoar/drum (de trecere sau drum de servitute) prin cedarea unei suprafete egale catre ALFA; Daca BETA si ALFA se inteleg asupra acestui lucru, pot parafa legal si permanent acest lucru la nivelul primariei ?
- Si cel mai important: ce trebuie sa faca BETA pentru a obtine acces de la ulita satului la proprietatea sa, avand in vedere ca nu exista nici o alta posibilitate de acces, din nicio directie, proprietatea sa fiind inconjurata de alte proprietati - intravilane si extravilane.

Va multumesc. Cu stima, M.S. (proprietarul BETA)
Cel mai recent răspuns: rendec , utilizator 11:35, 3 Februarie 2014
Art. 617

Dreptul de trecere

(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.

(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.


Detalii: [ link extern ]
Art. 772

Răscumpărarea servituţii de trecere

(1) Servitutea de trecere va putea fi răscumpărată de proprietarul fondului aservit dacă există o disproporţie vădită între utilitatea care o procură fondului dominant şi inconvenientele sau deprecierea provocată fondului aservit.

(2) În caz de neînţelegere între părţi, instanţa poate suplini consimţământul proprietarului fondului dominant. La stabilirea preţului de răscumpărare, instanţa va tine cont de vechimea servituţii şi de schimbarea valorii celor două fonduri.


Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, dreptul de trecere intabulat în cartea funciară ... berniolariu berniolariu Bună ziua, Dreptul de trecere intabulat în Cartea Funciară poate fi răscumpărată în condițiile în care fondul dominant a dobândit ulterior un ... (vezi toată discuția)
Despre servitute molul molul Buna tutuor intrebare 7 frati fac un partaj voluntar iar 5 dintre ei iau loturi la drumul de acces iar ptr cei 2 din spate cei 5 se obliga sa acorde drum ... (vezi toată discuția)
Drum servitute mihai62 mihai62 Sunt propietar pe o curte,416mp din total de 460mp,restul fiind parte indiviza atribuita la trei proprietari ce detin trei apartamente din patru,al patrulea ... (vezi toată discuția)