avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre servitute

Buna tutuor intrebare 7 frati fac un partaj voluntar iar 5 dintre ei iau loturi la drumul de acces iar ptr cei 2 din spate cei 5 se obliga sa acorde drum de acces de 3 latime pana la terenul celor 2 din spate 1-----suprafata in mp a celor din fata se diminueaza ? 2---cui apartine servitutea ? 3---servitutea se poate vinde odata cu fondul aservit ? 4 ---cei 2 din spate trebuie sa le plateasca celor 5 despagubiri ptr servitute daca ei sau obligat sa o acorde ?
Reclamarea unei servituti de trecere impune dreptul la despagubire a celui pe terenul caruia aceasta este creata. Servitutea de trecere poate fi creata si stinsa cu acordul tuturor proprietarilor afectati de aceasta. Servitutea poate fi instrainata odata cu fondul.
Servitutea este dreptul pe care il are proprietarul unui teren asupra unui alt teren, detinut in proprietate de catre o alta persoana. Primul teren se numeste fond dominant iar al doilea fond aservit. Servitutea nu se constituie in favoarea unei persoane ci in favoarea unui teren (sau, mai corect spus, in favoarea oricui este proprietar al acelui teren).

Servitutea greveaza intreg terenul si nu doar o parte.

Proprietarul fondului aservit ramane proprietar asupra acestuia doar ca trebuie sa permita accesul. El poate dispune liber de terenul lui cu conditia sa respecte servitutea. Deci el nu cedeaza si nu poate pretinde nicio suprafata de teren.







Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict servitute iasmina2009 iasmina2009 Buna ziua, am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei ... (vezi toată discuția)
Acord drum de servitute gioni_b gioni_b Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: ce acord se poate incheia pentru utilizarea unui drum de servitute, de catre unele loturi vecine drumului, care nu au ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)