Buna tutuor intrebare 7 frati fac un partaj voluntar iar 5 dintre ei iau loturi la drumul de acces iar ptr cei 2 din spate cei 5 se obliga sa acorde drum de acces de 3 latime pana la terenul celor 2 din spate 1-----suprafata in mp a celor din fata se diminueaza ? 2---cui apartine servitutea ? 3---servitutea se poate vinde odata cu fondul aservit ? 4 ---cei 2 din spate trebuie sa le plateasca celor 5 despagubiri ptr servitute daca ei sau obligat sa o acorde ?
Reclamarea unei servituti de trecere impune dreptul la despagubire a celui pe terenul caruia aceasta este creata. Servitutea de trecere poate fi creata si stinsa cu acordul tuturor proprietarilor afectati de aceasta. Servitutea poate fi instrainata odata cu fondul.
Servitutea este dreptul pe care il are proprietarul unui teren asupra unui alt teren, detinut in proprietate de catre o alta persoana. Primul teren se numeste fond dominant iar al doilea fond aservit. Servitutea nu se constituie in favoarea unei persoane ci in favoarea unui teren (sau, mai corect spus, in favoarea oricui este proprietar al acelui teren).
Servitutea greveaza intreg terenul si nu doar o parte.
Proprietarul fondului aservit ramane proprietar asupra acestuia doar ca trebuie sa permita accesul. El poate dispune liber de terenul lui cu conditia sa respecte servitutea. Deci el nu cedeaza si nu poate pretinde nicio suprafata de teren.