avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conflict servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conflict servitute

Buna ziua,
am cumparat impreuna cu alte 8 persoane un teren mai mare, pe care l-am impartit in loturi de marimi diferite, in functie de dorinta fiecarei persoane. De asemenea, pe lungimea acestui teren a fost necesara trasarea unei servituti, astfel incat toate loturile sa aibe drum de acces. Fiecare proprietar are o cota indiviza in functie de marimea lotului fiecarui proprietar, care apare si pe contractele de vanzare-cumparare a loturilor. Adica, suntem coproprietari pe aceasta servitute. Servitutea are statut privat si nu este domeniu public.
5 dintre proprietari si-au construit case pe aceste loturi, iar pentru utilarea lor s-au facut brabsamentele la gaze si curent, pe acesta servitute.
Unul dintre proprietari (care are lotul 2 de la drumul principal) sustine ca ar fi trebuit sa i se ceara acordul pentru trecerea cu aceste bransamente, prin dreptul lotului sau si in consecinta a depus o plangere la politie in acest sens. Plangerea nu vizeaza decat 2 dintre ceilalti proprietari
Mentionez ca nici una din firmele care a efectuat bransamentele la utilitati nu ne-a cerut un astfel de acord.
Respectivul proprietar avea casa construita anterior celorlalti si are bransamentul de curent tot pe servitute, necerand nici-un acord vreunuia dintre coproprietari. El considera ca servitutea care este in dreptul lotului sau este proprietate exclusiva a lui.
Are dreptate? si daca are imi puteti spune cum ar fi trebuit sa procedam daca el nu ne-ar fi dat acordul pe o perioada nelimitata si cum as putea rezolva acum situatia?
Ce lege reglementeaza astfel de situatii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: iasmina2009 , utilizator 10:52, 20 Ianuarie 2009
Din cele expuse, nu este vorba despre un drept de servitute, ci despre un teren cu destinaţia de drum de acces, deţinut în cote părţi (în coproprietate) de către cei 8 proprietari de parcele. Dreptul de servitute nu se constituie pe cote părţi. Dacă drumul de acces despre care vorbiţi apare ca o parcelă distinctă (cea de-a noua parcelă, aflată în coproprietate), nu poate fi vorba despre servitute. Trebuie făcută distincţia necesară între dreptul de servitute şi drumul în cote părţi, regimurile juridice fiind cu totul altele.

Aţi fi putut preveni orice litigiu dacă, atunci cînd aţi constituit drumul, aţi fi stabilit şi drepturile şi obligaţiile coproprietarilor cu privire la întreţinerea acestuia, la efectuarea lucrărilor pentru branşarea la utilităţi şi aşa mai departe.

Oricum, cel care invocă un drept exclusiv asupra porţiunii de teren din dreptul parcelei sale nu are dreptate. El este doar coproprietar.

Dacă era vorba despre un drept de servitute, acesta trebuia înscris în CF atît ca sarcină care grevează fondul aservit, cît şi ca drept real în favoarea fondului dominant.

Ca să fiţi sigur că este vorba despre drum în coproprietate, verificaţi dacă parcela care constituie drumul este întabulată cu număr cadastral propriu în CF.
Atunci cand s-au facut actele si primele cadastre, cadastristul a facut si o schita a servitutii, ca al 9-lea lot. La vremea respectiva insa odata cu cadastrul nu se facea si intabularea astfel ca nu cred sa existe, pentru ca nici unul dintre proprietari nu s-a ingrijit de acest aspect, facandu-se intabulari doar pentru loturile efective.
Unde ma pot duce pentru a afla daca acest drum are cadastru, localizarea lui fiind in Magurele, Ilfov?

Cand s-a cumparat terenul, cei 8 proprietari (prieteni buni) au facut intelegeri verbale asupra aspectelor legate de folosirea acestui drum, dar ulterior unul dintre ei a vandut, iar noul proprietar este cel nemultumit.
Ce putem face acum pentru rezolvarea situatiei, mai ales in cazul in care acest vecin, dupa plangerea facuta la politie, ne tot ameninta cu judecata?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Acces drum de servitute b30ufi b30ufi Buna ziua, Am primit de curand o bucata de teren de a parintii mei.Accesul la parcela se face pe un drum de servitute care este proprietatea parintilor si a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute Claus01 Claus01 Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)