avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Activitate lupitaa

Activitate lupitaa

Angajatorul are obligația înregistrării contractului la ITM (depunerea online a revisal) cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Deci, dacă pe contract este prevăzută data începerii în 25 iulie 2024, angajatorul poate depune revisalul, în termen legal, chiar și în 24 iulie.
Nu vă grăbiți "să agitați apele" înainte de a începe lucrul. În ziua în care vă veți prezenta la lucru, mergrți cu contractul și rugați-i să vă înscrie numărul de revisal pe el.
ITM va implementa cât de curând un sistem prin care salariații își vor putea consulta online revisalul. Până în noiembrie 2024 ar trebui să fie gata și probabil din 2025 va fi funcțional pentru salatiați.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OG 16/ 2022 a reintrodus obligația înregistrării contractelor de închiriere la ANAF (în termen de cel mult 30 de zile de la încheiere). Deci, așa cum a scris domnul Cornel Grama, depuneți formularul 168 și declarația unică (le găsiți pe site-ul ANAF). Acestea se pot depune online. Nu este o opțiune, ci o obligație legală (sancționabilă în cazul neîndeplinirii). Dacă ulterior apar modificări la contract, acestea se vor declara tot prin cele două formulare amintite mai sus,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înainte de a începe orice demers, uitați-vă în contractul individual de muncă, Regulamentul intern (ROI) și dacă este cazul, în Contractul colectiv de muncă (CCM). Este posibil ca în aceste documente să fie prevăzută și pauza de masă și alte pauze reglementate, care să însumeze o oră . Orice salariat are acces la ROI și CCM.
În Codul muncii (Legea 53/2003), la Art. 134 alin. (3), este prevăzut că "pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă", în cazul în care nu aveți vârsta sub 18 ani.
În ceea ce privește plata orelor suplimentare, în conformitate cu Legea 53/2003 (care reglementează domeniul raporturilor de muncă), angajatorul are în primul rînd obligația să acorde timp liber plătit echivalent cu numărul de ore suplimentare prestate în 90 de zile calendaristice de la prestarea muncii și doar dacă nu este posibil acest lucru, are obligația de a le plăti cu un spor de cel puțin 75% din salariul de bază (art. 122 și 123).
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Utilizatorul nu a intrat în posesia somației. Asta nu înseamnă neapărat că primăria nu a comunicat-o conform procedurii de la Art. 47, alin. (1) - (3) din Legea 207/ 2015-Codul de procedură fiscală (CPF). În cazul în care nu a fost găsit la domiciliu și nu s-a prezentat la poștă pentru a ridica recomandata, comunicarea se consideră îndeplinită prin publicarea pe pagina de internet a instituției și la sediul acesteia - Art. 47, alin. (4) și (5) b) din CPF.
Răspuns la discuția casa de marcat pentru PFA
Daca serviciile sunt prestate doar catre persoane juridice, nu este nevoie de casa de marcat. Daca prestati servicii si catre populatie (persoane fizice) veti fi obligat sa utilizati casa (Art. 1, alin.(1) din OUG 28/1999).