avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cat timp pot chema in judecata angajatorul daca pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cat timp pot chema in judecata angajatorul daca pe durata ...

In cat timp pot chema in judecata angajatorul daca pe durata contractului de munca nu-mi plateste orele suplimentare. Doresc sa inchei contractul actual pana la data acestuia,apoi sa-l actionez in judecata pe angajator,justificand prin raport pdf cartela electronica a portii proiectului prezenta mea la lucru de 9h pe zi,pontajul societatii figurez 8h,fapt abuziv si nedrept.

Mulțumesc

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:26, 6 Aprilie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate .
Draga Dl.Cornel,

Puteți va rog sa-mi precizati legea si acest articol care denota cele enumerate de dvs? Va multumesc pt raspuns

Cornel Vasile a scris:

în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.268 din Codul Muncii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 268 C.Mun
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înainte de a începe orice demers, uitați-vă în contractul individual de muncă, Regulamentul intern (ROI) și dacă este cazul, în Contractul colectiv de muncă (CCM). Este posibil ca în aceste documente să fie prevăzută și pauza de masă și alte pauze reglementate, care să însumeze o oră . Orice salariat are acces la ROI și CCM.
În Codul muncii (Legea 53/2003), la Art. 134 alin. (3), este prevăzut că "pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă", în cazul în care nu aveți vârsta sub 18 ani.
În ceea ce privește plata orelor suplimentare, în conformitate cu Legea 53/2003 (care reglementează domeniul raporturilor de muncă), angajatorul are în primul rînd obligația să acorde timp liber plătit echivalent cu numărul de ore suplimentare prestate în 90 de zile calendaristice de la prestarea muncii și doar dacă nu este posibil acest lucru, are obligația de a le plăti cu un spor de cel puțin 75% din salariul de bază (art. 122 și 123).
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2023
lupitaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare ore in weekend Gingilica Gingilica Buna ziua, Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ... (vezi toată discuția)
Program de lucru si pauza de masa larisalaly larisalaly Buna ziua! Poate fi inclusa, in programul de lucru de 8h/zi, pauza de masa de 1h, desi salariatul este pontat cu 8h si platit pentru 8h? De ex. daca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, lucrez 14 ore/ zi din care 2 sunt scazute pe motiv ... macoveib@gmail.com macoveib@gmail.com Buna ziua, lucrez 14 ore/ zi din care 2 sunt scazute pe motiv de pauza. teoretic ar trebui sa lucrez 2 cu 2 dar nu este asa.Cand am intrebat de ore ... (vezi toată discuția)