avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Activitate membrucom

Activitate membrucom

Buna ziua!

Mama mea are un testament cu titlu de legat particular de la bunicul meu, incheiat in anul 2005. Bunicul a decedat in 2007 si nu s-a deschis succesiunea pana acum.

Un notar ne-a adus la cunostinta ca testamentul nu mai este valabil pentru ca, conform vechiului cod civil, legatarul cu titlu particular ar fi trebuit sa faca acceptarea explicita a testamentului in termen de 3 ani, iar in cazul legatului cu titlu particular nu se accepta (conform vechiului cod civil) acceptarea tacita.

Din pacate, nu am reusit sa gasesc aceasta informatie in vechiul cod civil. Imi puteti spune, va rog, daca asa stau lucrurile? Daca da, imi puteti indica articolul din codul civil?

Va multumesc mult!
Răspuns la discuția reabilitare bloc cu 2 asociatii
Va multumesc pentru raspuns, insa, din pacate, nimeni nu isi doreste asta. Blocul a avut initial o singura asociatie care, insa, s-a rupt in doua din acelasi motiv care ne impiedica sa ne reabilitam termic in acest moment: diferente de opinii intre o jumatate a blocului si cealalta. As aprecia orice alta sugestie.
Buna ziua!

Va scriu cu urmatoarea intrebare. Blocul nostru are 8 scari si este impartit in 2 asociatii. Ambele asociatii au depus dosare pentru reabilitare termica si deja s-a facut si expertiza tehnica si ni s-au comunicat sumele (maxime) de plata. Problema este ca, daca la blocul nostru au votat DA 57 de persoane din 60, la celalalt bloc au fost de acord doar 30 de persoane din 60. Reprezentantii primariei ne-au spus ca avem nevoie de acordul a doua treimi dintre membrii asociatiei, pe fiecare asociatie in parte, si ca ei nu pot reabilita doar blocul nostru, cele 4 scari, pentru ca o considera o cladire unitara (toate cele 8 scari).

Intrebarea mea este: daca cei de la primarie iau cele 8 scari unitar si le considera a fi un singur bloc (cum este si cazul, de altfel), nu ar fi normal sa fie nevoie de votul a doua treimi din proprietarii din bloc, si nu de votul a doua treimi de pe fiecare asociatie? In acest caz am avea cele doua treimi necesare, fara probleme (87 de voturi din 120).

De altfel, la articolul 51 din legea 196/2018 se mentioneaza ca "Adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte, cu
acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu,
asupra oricărei acţiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi
transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent
aparţinând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinţei comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiţia ca ea să fie conformă destinaţiei condominiului, cu respectarea legislaţiei în vigoare."

Asadar, in acest caz este nevoie de acordul proprietarilor, nu al membrilor in asociatie, deci decizia nu este neaparat legata de asociatia de proprietari.

Dupa parerea dumneavoastra, exista vreo cale pe care o putem urma pentru a-i determina pe cei de la primarie sa ia in considerare votul a doua treimi dintre proprietarii din bloc privind aceasta chestiune si nu votul separat, pe asociatii?

Va multumesc frumos!
Situatia noastra e un pic diferita de a utilizatorului MrCod, cel care a initiat aceasta discutie.
E vorba de o asociatie de proprietari, nu de locatari. Si daca "o luam de la capat" avem aceeasi problema legata de cota parte indiviza. Noi nu constituim o asociatie noua acum, ci vrem sa actualizam acordul si statutul unei asociatii vechi, conform noii legi. Actele au fost facute prost in momentul in care blocul s-a impartit in doua asociatii.
Deja functionam dupa doua cote indivize - cele din cartea funciara (calculate pe cele 8 scari) si cele folosite de administrator (calculate pe cele 4 scari ce fac parte din asociatie) pentru impartirea costurilor facturilor. Bineinteles ca se poate face o anexa. Tocmai ce am mentionat sursa:
Art. 13
(4) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau
tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu
privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de
asociere.
Nelamurirea noastra era daca putem include acest lucru in anexa.
Care ar fi solutia dumneavoastra la aceasta problema?
Va multumesc!
Buna ziua!

Si noi avem exact aceeasi problema, cu diferenta ca suntem un bloc cu 8 scari, impartit acum in 2 asociatii. Ati reusit sa gasiti o solutie intre timp?
Intocmirea unei noi documentatii cadastrale pe bloc se face doar cu acordul tuturor proprietarilor, iar apoi fiecare dintre proprietari va trebui sa isi actualizeze actele de proprietate. Asadar, din ce ni s-a zis noua de catre doua firme diferite, aceasta varianta este aproape imposibila.

Ne-am gandit la urmatoarea solutie si incercam sa vedem daca este in regula din punct de vedere legal: in acordul de asociere trecem cota parte indiviza conform cartii funciare:

Art.86. - (1) Suprafaţa utilă a proprietăţilor individuale şi cota-parte
indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei
documentaţii cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.

Si apoi facem o anexa la acordul de asociere in care sa mentionam ca pentru orice calcul ce se face conform CPI, se va tine cont de CPI modificat, conform tabelului (si aici vom calcula CPI doar pentru scarile ce fac parte din asociatia noastra).

(3) Divizarea unei asociaţii de proprietari existente în două sau mai
multe asociaţii, pe scări sau tronsoane se face, numai în condiţiile în care
proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată şi în
condiţiile în care există branşamente separate pe fiecare scară sau tronson, la
propunerea majorităţii proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu
acordul majorităţii proprietarilor din asociaţia ce urmează a se diviza.
(4) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau
tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu
privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de
asociere.


Cum ziceam, verificam daca aceasta solutie ar fi acceptabila. Va tinem la curent, daca va ajuta.
O zi buna!
Am inteles. Va multumesc frumos pentru raspuns! Cel mai probabil vom merge in sistem mixt in continuare, insa chiar si asa exista oameni care, asa cum spuneti dumneavoastra, vor "sa ne reclame".
Buna ziua!

Va multumesc frumos pentru raspuns! Sunt perfect de acord cu dumneavoastra, iar ce spuneti aici:

"In cazul folosirii repartitoarelor, o sa gasiti proprietari plecati in alte tari si care pe timpul iernii inchid robinetii, iar proprietarii alflati sus-jos-dreapta-stanga vor dardai de frig, basca ca prin tevile comul le veti incalzi apartamentele celor plecati (desi au inchis caloriferele, temperatura in casaele acestora este minim 15 grade - de unde?)"

este exact ce spun si locatarii care au ales sa fie la pausal (impropriu zis "pausal", termenul ar fi "necontorizat" pentru ca noi in acest moment functionam in sistem mixt).

Sunt de acord si ca deciziile adunarii generale trebuie respectate de catre toata lumea, in consecinta, toata lumea face ce se decide - trecem la pausal sau mergem pe repartitoare. Ideea e ca cei care au ramas la repartitoare si care da, inchid caloriferele in aproape toata casa, ne ameninta ca ne vor da in judecata daca ii fortam sa treaca la pausal. In situatia in care exista o lege care impune montarea repartitoarelor de costuri, comitetul executiv cum ar trebui sa procedeze? Tinem cont de legea asociatiei, care spune ca majoritatea decide, sau tinem cont de aceasta lege privind montarea repartitoarelor?

Nu va faceti griji, suntem aici sa ne lamurim, nu sa ne suparam. :)

Va multumesc!
Va multumesc din nou pentru raspuns! Da, ideal ar fi sa ne intelegem. Insa stiti si dumneavoastra ca mai in toate asociatiile atmosfera este departe de a fi cea ideala. Din pacate, nici situatia in care unii raman la repartitoare si altii la necontorizat (sistemul mix) nu este multumitoare pentru toti. Asta pentru ca cei care raman in sistem necontorizat sustin faptul ca cei de la repartitoare (mai ales daca acestia sunt vecinii de sub sau de deasupra lor) "se incalzesc de la ei". Si au dreptate, cel putin intr-o oarecare masura. Comitetul executiv se afla intr-o situatie dificila, oricum am lua-o. Din pacate, nimeni nu ne poate da un raspuns clar in legatura cu ce putem / ce trebuie sa facem in acest caz.

Da, aveti dreptate. Se vor aplica amenzi, cel mai probabil incepand cu 2020, pentru cei care nu au repartitoare. Insa cum procedam pana atunci?

Va multumesc mult pentru rabdare si ajutor!
O zi buna!