Blocul in care locuiesc are repartitoare de caldura de peste 10 ani. Anul trecut, s-a decis sa se supuna din nou la vot aceasta chestiune si am trecut la un sistem mixt - unii sunt in sistem necontorizat, altii si-au pastrat repartitoarele.
In acest moment, unii dintre locatari fac presiuni sa treaca toata lumea in sistem pausal, in timp ce altii cu repartitoare ameninta ca vor da asociatia in judecata daca se intampla asta.
Intrebarea mea este: avand in vedere ca pana in 2020 exista obligativitatea instalarii repartitoarelor de costuri pentru caldura de catre toata lumea si, mai mult decat atat, in legea asociatiilor se mentioneaza ca exista obligatia de a eficientiza costurile si de a instala repartitoare/contoare acolo unde este posibil, poate comitetul executiv sa ii forteze pe cei cu repartitoare sa treaca la pausal? (In situatia, bineinteles, in care majoritatea decide in adunare generala ca se doreste trecerea la sistem pausal.)
Ar fi bine sa indicati exact textul de lege care obliga la repartitoare.
Practic fiecare trebuie sa aiba dreptul.de a proceda cum considera.
Problema este ca unii afirma ca este mai bine la pausal si ca sunt costuri mai reduse.
Ar fi bine sa analizati exact situatia si din acest punct de vedere.
Daca dovediti ca prin pausal economisiti ar trebui sa puteti castiga in justitie daca costurile pe repartitoare va afecteaza pecuniar.
Si eu stiu cazuri in care la pausal se plateste mai putin decat cu repartoare.
O alta neregula este si aceea cu interdictia la debransare.
Nici asta nu este in regula.
Va multumesc pentru raspuns! Este vorba despre Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetica. Din ce inteleg, modificarile privind obligativitatea instalarii repartitoarelor pana la finalul anului 2020 a fost adoptata in camera deputatilor si urmeaza sa fie promulgata de catre presedinte. Momentan a fost intoarsa pentru reexaminare.
Ideea e sa nu ajungem in justitie. Nimeni nu isi doreste asta. Costurile au fost mai mari la pausal, insa chiar si asa, unii dintre proprietari prefera aceasta varianta. Intrebarea era daca din punct de vedere legal este in regula ca membrii din comitetul executiv sa implementeze hotararea adunarii generale (trecerea la pausal), chiar daca aceasta contravine acestei legi.
Eu nu consider ca ar fi legal si constitutional sa obligi pe cineva la ceea ce nu vrea.
De.aceea v-am spus de analiza costurilor.
Legiferarea furtului nu va fi obligatoriu ratificata de instanta dar in justitie trebuie sa expui argumente pertinente in astfel.de cazuri.
Solutia data de instanta poate fi oricare dar depinde si cum se judeca fiecare.
Este un proces cu mult mai complex decat pare la o prima vedere dupa parerea mea la cate incurcaturi juridice se pot gasi...
Eu estimez ca un astfel de proces poate fi facut sa dureze 5 ani sau mai mult daca este bie abordat inca de la inceput si se incepe bine de cei care refuza sa fie obligati.
Ca sa nu ajungeti in justitie trebuie sa va intelegeti sau sa nu deschida nimeni proces.
O problema ar putea fi insa aceea ca se vor putea aplica amenzi...
Ce veti face in acest caz?
Situatia de la blocul dvs. este aiurea in tramvai. Nu se pot repartiza costuri in modul descris, acum in conditiile in care unii dintre dvs. poate isi monteaza CT, altii prefera incalzirea electrica (calorifere plimbate prin casa) - asadar deja vorbim de mai multe sisteme de incalzire.
Ce se intampla de fapt si de drept?
Cand a fost vorba de montarea de repartitoare de costuri, datorita reclamei care s-a facut (platesti cat consumi), majoritatea au inghitit momeala si si-au achizitionat aceste repartitoare de costuri, crezand ca au prins pe Dumnezeu de un picior...
Repartizarea costurilor cu/prin repartitoare de costuri este o modalitate excelenta - dar nu la noi (vorbesc de Romania). De ce spun acest lucru? Cum si-au montat aceste dispozitive pe calorifere, au si inceput sa se caute metode de a denatura indicatiile aparatelor (citeste a le smecheri), profitandu-se si de faptul ca aceste repartitoare de costuri sunt tot ce vreti, dar nu repartitoare omologate.
Singurul sistem viabil pe care in sfarsit si furnizorii de energie termica pentru incalzirea locuintelor l-au inteles, este sa se aduca agentul termic la usa proprietarului, iar acolo sa se monteze un aparat omologat de masurare a energiei termice care intra in casa romanului... Ei in aceste conditii, furnizorul incheie un contract de furnizare, direct cu proprietarul care plateste exact cat consuma, fara alte repartizari pe spatiile comune, tevi interioare, etc.
...............................
Asadar, dupa cei 10 ani de folosire a sistemului de repartizare a energiei termice prin repartitoare de costuri - va amintesc ca a fost nevoie de o hot. a AG in acest sens, probabil ca tot in AG s-a luat o hotarare de renuntare la aceste repartitoare.
Bine ati remarcat este faptul ca intr-adevar Legea incurajeaza repartizarea costurilor prin repartitoare de costuri - insa nimeni nu zice ce fel de repartitoare...
Cum spunea si dl. avocat, mai sus, apelul la instanta, nu cred ca avantajeaza pe cineva. Vi se vor cere expertize peste expertize - care costa destul - iar procesele vor dura ani de zile.
Incercati sa ajungeti la un consens, dar cum am spus: ori toti cu repartitoare, ori toti la pausal.
Pausalul are avantajul ca nu mai genereaza costuri suplimentare, blocul/scara se incalzeste uniform, confortul termic este optim,
In cazul folosirii repartitoarelor, o sa gasiti proprietari plecati in alte tari si care pe timpul iernii inchid robinetii, iar proprietarii alflati sus-jos-dreapta-stanga vor dardai de frig, basca ca prin tevile comul le veti incalzi apartamentele celor plecati (desi au inchis caloriferele, temperatura in casaele acestora este minim 15 grade - de unde?) - cred ca ati prins ideea, da?
Nu mai vreau sa continui ca poate supar pe cineva!
Succes!
Va multumesc din nou pentru raspuns! Da, ideal ar fi sa ne intelegem. Insa stiti si dumneavoastra ca mai in toate asociatiile atmosfera este departe de a fi cea ideala. Din pacate, nici situatia in care unii raman la repartitoare si altii la necontorizat (sistemul mix) nu este multumitoare pentru toti. Asta pentru ca cei care raman in sistem necontorizat sustin faptul ca cei de la repartitoare (mai ales daca acestia sunt vecinii de sub sau de deasupra lor) "se incalzesc de la ei". Si au dreptate, cel putin intr-o oarecare masura. Comitetul executiv se afla intr-o situatie dificila, oricum am lua-o. Din pacate, nimeni nu ne poate da un raspuns clar in legatura cu ce putem / ce trebuie sa facem in acest caz.
Da, aveti dreptate. Se vor aplica amenzi, cel mai probabil incepand cu 2020, pentru cei care nu au repartitoare. Insa cum procedam pana atunci?
Va multumesc mult pentru rabdare si ajutor!
O zi buna!