avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poti forta un proprietar sa renunte la repartitoarele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poti forta un proprietar sa renunte la repartitoarele de caldura si sa treaca la pausal?

Buna ziua!

Blocul in care locuiesc are repartitoare de caldura de peste 10 ani. Anul trecut, s-a decis sa se supuna din nou la vot aceasta chestiune si am trecut la un sistem mixt - unii sunt in sistem necontorizat, altii si-au pastrat repartitoarele.

In acest moment, unii dintre locatari fac presiuni sa treaca toata lumea in sistem pausal, in timp ce altii cu repartitoare ameninta ca vor da asociatia in judecata daca se intampla asta.

Intrebarea mea este: avand in vedere ca pana in 2020 exista obligativitatea instalarii repartitoarelor de costuri pentru caldura de catre toata lumea si, mai mult decat atat, in legea asociatiilor se mentioneaza ca exista obligatia de a eficientiza costurile si de a instala repartitoare/contoare acolo unde este posibil, poate comitetul executiv sa ii forteze pe cei cu repartitoare sa treaca la pausal? (In situatia, bineinteles, in care majoritatea decide in adunare generala ca se doreste trecerea la sistem pausal.)

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: membrucom , utilizator 13:44, 25 Septembrie 2018
Buna ziua!

Va multumesc frumos pentru raspuns! Sunt perfect de acord cu dumneavoastra, iar ce spuneti aici:

"In cazul folosirii repartitoarelor, o sa gasiti proprietari plecati in alte tari si care pe timpul iernii inchid robinetii, iar proprietarii alflati sus-jos-dreapta-stanga vor dardai de frig, basca ca prin tevile comul le veti incalzi apartamentele celor plecati (desi au inchis caloriferele, temperatura in casaele acestora este minim 15 grade - de unde?)"

este exact ce spun si locatarii care au ales sa fie la pausal (impropriu zis "pausal", termenul ar fi "necontorizat" pentru ca noi in acest moment functionam in sistem mixt).

Sunt de acord si ca deciziile adunarii generale trebuie respectate de catre toata lumea, in consecinta, toata lumea face ce se decide - trecem la pausal sau mergem pe repartitoare. Ideea e ca cei care au ramas la repartitoare si care da, inchid caloriferele in aproape toata casa, ne ameninta ca ne vor da in judecata daca ii fortam sa treaca la pausal. In situatia in care exista o lege care impune montarea repartitoarelor de costuri, comitetul executiv cum ar trebui sa procedeze? Tinem cont de legea asociatiei, care spune ca majoritatea decide, sau tinem cont de aceasta lege privind montarea repartitoarelor?

Nu va faceti griji, suntem aici sa ne lamurim, nu sa ne suparam. :)

Va multumesc!
Sa stiti ca nici judecatorii nu ar putea sa va dea decat un raspuns orientativ. MA REFER LA IPOTEZA ca, un judecator ar scrie aici sau ca ar fi intrebat in privat, asa, amical.

Un proces inseamna sa se analizeze toate argumentele pertinente si interpretarea la toate normele de drept aplicabile.
Dupa proces judecatorul ar hotara...

Cel putin la o prima vedere se pare ca cei care au legea de partea lor ar putea castiga.Nu am analizat textul de lege dar daca este obligativitate legea nu ar permite adunarii generale sa decida deoarece in caz contrar ar insemna sa fie ceva optional ceea ce ar insemna ca ar avea dreptul de a decide adunarea generala.
Poate ca ar fi mai corect sa decida adunarea generala...dar si la aceste adunari e haos in general...

Am inteles insa ca se poate si cu ceva mixt daca oamenii nu se reclama.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am inteles. Va multumesc frumos pentru raspuns! Cel mai probabil vom merge in sistem mixt in continuare, insa chiar si asa exista oameni care, asa cum spuneti dumneavoastra, vor "sa ne reclame".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)
Intretinere- suma exagerata IoanGRG IoanGRG buna ziua, am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si ... (vezi toată discuția)
Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj ... cyan cyan Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj si parter. Cum la sfarsitul anului 2023 va expira termenul limita pentru montarea ... (vezi toată discuția)