avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Activitate Deni sa

Activitate Deni sa

Răspuns la discuția Concediu de risc maternal
Va multumesc pt raspuns!
Răspuns la discuția Concediu de risc maternal
Acest lucru se aplica chiar daca preavizul vine ca urmare a demisiei mele?
Buna ziua! va rog frumos sa ma ajutati cu un un raspuns pentru urmatoarea problema. In data de 27.09 angajatorul mi-a solicitat sa semnez demisia, lucru pe care l-am facut nefiind foarte informata in privinta asta. Am preaviz pana pe 12.10 timp in care nu ma mai prezint la munca. In data de 28.09 am aflat ca sunt insarcinata. Nu am anuntat angajatorul. As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu medical in perioada de preaviz si apoi in concediu de risc maternal?
Buna ziua! Daca in perioada preavizului intru in concediu medical si apoi in concediu de risc maternal, demisia isi mai produce efectele?

Cornel Vasile a scris:

Demisia este imputabila salariatului ....

Va multumesc pentru raspuns. Pe cnas.ro scrie asa "Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. anterior, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora."
Buna ziua! In data de 27.09.2018 am fost constransa de catre angajator sa-mi semnez demisia, cu preaviz de 15 zile, data de incetare a contractului fiind 12.10.2018. A doua zi, am aflat ca sunt insarcinata. Avand in vedere ca nu ma mai angajeaza nimeni in conditiile astea, voi ramane fara venit pana cand pot beneficia de indemnizatie crestere copil. Intrebarea mra e daca pot beneficia de plata concediului de maternintate (cele 126 zile) de catre casa de asigurari de sanatate? Am citit ca se poate, cu conditia ca min o luna din ultimele 12 anterioare lunii in care depun cererea sa fi contribuit la cas, lucru care s-a intamplat dar si ca acest lucru nu se mai aplica daca motivul care a dus la pierderea calitatii de asigurat mi se imputa (in acest caz demisia). Va multumesc anticipat!