Primaria noastra are un termen de solutionare a cererilor de 30 de zile (urbe mica aprox 36000 locuitori). Si eu am demarat lucrarile si a trebuit sa scot mai intai o declaratie de impunere noua - 30 de zile, apoi am depus cererea pentru eliberarea unui certificat de atestare a edificarii constructiei si cei de la primarie mi-au spus ca termenul de eliberare este de 30 de zile. Daca aveti un numar de inregistrare, faceti o noua solicitare SCRISA la primarie in care precizati clar ca doriti sa vi se raspunda la solicitarea numarul x din data y si inregistrati o noua hartie. Cereti data si numar de inregistrare pentru aceasta a doua solicitare. Apoi mergeti la ANPC. Succes.
Am construit o casa in 2008 cu autorizatie de constructie din 2008 si proces verbal de receptie a lucrarilor din 2012 semnat de primarie, diriginte santier, proiectant si constructor. Am anuntat inceperea lucrarilor la Inspectoratul de stat in constructii si am achitat cota de 0,1% insa nu am anuntat incheierea lucrarilor si nu am mai platit altceva. Acum, pentru emiterea unui certificat de edificare necesar intabularii, primaria imi cere o adeverinta de la ISC. Am fost la ISC, dansii mi-au calculat cotele de plata restanta plus peste 2900 lei penalitati.
Cf deciziei ICCJ nr 8/2018 (19 feb), cotele respective reprezinta creante fiscale, iar creantele fiscale se supun termenului de prescriere de 5 ani. Eu inteleg de aici ca nu mai datorez nimic ISC iar dansii ar trebui sa imi emita o adeverinta in acest sens, nu sa ma puna sa platesc cote si penalitati ce depasesc cuantumul cotelor. Care este realitatea?