Ma interesa nu neaparat dreptul nepotului pentru actiune. Mai mult as fi dorit o opinie in privinta sansei de castig a nepotului. Eu consider nejustificata aceasta actiune avand in vedere ca , la data improprietaririi(1994) cu 1/2 ha pentru cei ce au lucrat la cap, fiul nu a solicitat terenul de sub casa prin renuntare la o parte din cel primit in extravilan. A primit terenul integral in extravilan, utilizandu-l cat a trait iar dupa moartea acestuia, fiind exploatat de sotia supravietuitoare. nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns concret?
Buna ziua!
As dori o lamurire asupra unei probleme. In anul 1977 s-a construit o casa cu 2 proprietari, tatal si fiul cu cote de 1/2 fiecare. Pentru constructia casei s-a primit de la CAP o adeverinta de alocare a 200mp.Dupa revolutie, tatal a primit titlu de proprietate si pentru un teren ramas mostenire de la parintii decedati in care au fost inclusi si cei 200mp de sub casa iar fiul a primit titlu de proprietate pentru jumatate de ha in extravilan( improprietarit ca fost angajat la CAP), fiul renunatand tacit la partea sa de teren de sub casa(respectiv cei 100mp)prin acceptarea titlului de proprietate. Fiul a decedat, tatal a vandu 1/2 din casa si tot terenul , inclusiv cel de sub casa, la un nepot , iar la 7 ani de la data actului de vanzare celalalt nepot a deschis actiune de anulare a titlului de proprietate al tatalui pe motiv ca au fost inscrisi abuziv cei 200 mp de sub casa. In conditiile in care, in timpul vietii, fiul nu a contestat titlul de proprietate iar terenul era in totalitate drept de mostenire, nepotul are dreptul de a intenta actiune de anulare a titlului de proprietate si implict anularea contractului de vanzare cumparare?
Plata pretului e greu de demonstrat. Este specificat in contract ca s-a platit in fata notarului suma de... Eu va spun ca am cumparat apartament de la o persoana straina si nu am facut inafara de contract nici un alt document precum ca am platit suma specificata. Si a fost real.Eu , de exemplu, am platit numerar contravaloarea apartamentului. Nu stiu cati cumparatori fac vreun document de plata inafara contractului de vanzare cumparare. Daca se cere asta ar trebui inclusa ca obligatorie si chitanta de achitare a pretului specificat in contract, nu? Ar insemna ca toate contractele de vanzare cumparare sa fie nule daca nu se poate dovedi plata. Adica de ce ar fi valabila plata in fata notarului cand este vorba de o persoana straina iar cand este o vorba de un descendent, plata in fata notarului sa fie nula. E un fel de interzicere a contractelor de vanzare-cumparare intre rude.:(
Va multumesc pentru lamurire. Deci , daca se vinde imobilul primit prin contractul respectiv, acel act de vanzare cumparare nu mai poate fi contestat.
Nu exista nici o certitudine de contestare insa relatiile intre mostenitori sunt tensionate si e mai bine sa sufli si in iaurt inainte!;)
Mai am o intrebare. Daca se face iesirea din indiviziune dupa moartea bunicii si nu se ataca acest act, la moartea bunicului mai poate fi atacat avand in vedere ca amandoi apar ca fost proprietari pe actul de vanzare?
Multumesc pentru raspuns. Trebuie sa inteleg ca nu exista nici un termen de prescriptie a contestarii unui act de vanzare cumparare cu uzufruct viager! Deci poate fi atacat si dupa 20 de ani?
Am o mare rugaminte! Sotul meu a facut cu bunicii sai un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager a 50% dintr-un imobil si intreg terenul aferent, acum 7 ani in urma. In tot acest timp am locuit impreuna cu bunicii si i-am ajutat cu tot ce a fost nevoie(spital, tratamente, mancare,spalat, etc). Intre timp a murit bunica. Nu s-a facut succesiune in urma ei. Trebuie sa mentionez ca bunicii au avut 2 copii dintre care unul a decedat. Cel decedat are 2 fiii dintre care unul este sotul meu. Procentul de 50 % din imobil este al tatalui sau si nici pentru acesta nu s-a facut succesiunea desi au trecut 9 ani. Sintetizat, sotul are 50% din casa si tot terenul inclusiv cel de sub casa iar din procentul de 50 % ramas se va hotara la succesiune cat ii va reveni. Ma intereseaza daca acel contract cu uzufruct poate fi atacat de fratele sau chiar daca sotul a facut intabularea, a facut diverse imbunatatiri, a construit anexe si fantana. Nu a trecut termenul de atac al acestui contract?