Buna ziua,
Cum pot sa imi recuperez banii pe arenda? Situatie este in felul urmator:
Bunica mea a incheiat un contract de arenda in anul 11.07.2012 pe o durata de 10 ani.
In anul 2016 ea a decedad si drept urmare, ne-au revenit drepturile succesorale cu privire la terenul agricol ce facea obiectul contractului mentionat.
Nestiind ca in termen de 30 de zile de la data decesului bunicii mele, trebuia sa instiintez arendasul de contianuare contractului, nu am anuntat.
Acest arendas ne-a facut un contract de arendare incheiat intre noi arendatorii (eu si fratele meu) si el. Contract pe care nu l-a inregistrat nici in ziua de azi. Am verificat si la primarie, si singurul contract este cel pe care l-a incheiat cu bunica mea in anul 2012.
Fiind foarte neserios cand venea vorba de plata arendei, in data de 24.08.2018, i-am trimis o notificare de reziliere contract. Evident, ca acum nu mai raspunde la telefon si nu stiu cum as putea sa-mi recuperez banii pe arenda 2018-2019.
Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog?
Va multumesc!
Buna ziua.
Doresc sa stiu , daca in situatia in care arendatotorul a decedat in 2015, contractul de arenda incheiat de defuncta si arendas pe o perioada de 10 ani( expira in 2023), mai este valabil?
Mentionez ca nici-un mostenitor nu a declarat nimanui( nici arendasului nici primariei) in termenul stabilit in contractul de arenda, ( 30 zile de la decesul arendatorului) intentia lor de a vinde, de a arenda altui arendas, s.a.
Intrebarea mea este , deci: daca acest contract devine nul, in momentul in care s-a facut susccesiunea, si care este procedura legala ca in aceste conditii, noii proprietari( copii mostenitori) pot incheia alt contract cu alt arendator sau pot vinde altui arendator, nu celui la care defunctul a avut contract de arenda?
Mentionez ca in vechiul contract arendasul si-a stipulat clauza de preemtiune.
Astept raspunsul dvs. si va multumesc anticipat
Buna ziua,
La capitolul VI- Drepturile si obligatiile arendatorului, trebuie sa apara art. 62 alin.2 ind.4 din Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal astfel cuma fost modificat de O.U.G. nr 125/2011, impozitul pe veniturile de arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, impozitul fiind final iar plata in natura a arendei se va retine TVA.
sau
art. 62 alin.2 ind.6 din Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal astfel cuma fost modificat de O.U.G. nr 125/2011, arendatorul opteaza pentru determinarea venitului net din agricultura in sistem real....