Daca urmaresti enumerarea limitativa a situatiilor de la art 81 C.Muncii consilierii juridici ar putea fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata daca s-ar afla in conditiile stipulate de art. 81 lit. a, d1, d2, d3, e si eventual c, desi legea prevede expres "activitatea sezoniera" si e greu de crezut ca sunt angajati consilieri juridici colectia primavara - vara, sau toamna - iarna. Astfel, daca persoana ce se angajeaza ca si consilier juridic nu se afla in vreuna din situatiile prevazute de prevederile art. 81, si cred ca in majoritatea cazurilor nu se incadreaza in aceste exceptii, trebuie aplicata regula comuna de la art 12 alin. (1). Cred ca dispozitiile Cap. VI din C. Muncii instituie o exceptie prim reglementare speciala care se aplica situatiilor speciale in care s-ar afla angajatul sau angajatorul. Pe de alta parte, daca se considera activitatea efectiva a consilierului juridic, nu poate fi vorba - in majoritatea cazurilor - de o derogare de la dreptul comun, in speta art. 12 alin. (1).
Am deschis aceasta discutie pentru ca m-am intalnit cu un astfel de caz. In speta, persoana respectiva nu putea fi incadrata in nici una din situatiile prevazute de art 81 astfel incat angajatorul ar fi fost obligat sa-i incheie contract de munca pe perioada nedeterminata conform regulii comune. In cazul in care s-ar ajunge in instanta cred ca respectivul ar avea castig de cauza.
Legea 514/2003 face din consilierul juridic un fel de cal-magar care nici catar nu este.
consilierii juridici pot fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata? tinand cont ca acest tip de contract este considerat la art 80 C. Muncii ca derogare de la regula de la art 12 alin (1), iar art 81 enumera situatiile in care contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat?