avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract individual de munca

consilierii juridici pot fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata? tinand cont ca acest tip de contract este considerat la art 80 C. Muncii ca derogare de la regula de la art 12 alin (1), iar art 81 enumera situatiile in care contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat?
Cel mai recent răspuns: Tudor Mitranescu , Consilier juridic 13:35, 3 Aprilie 2008
Pot fi incadrati cu contract de munca pe durata determinata.
tudor.mitranescu a scris:

consilierii juridici pot fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata? tinand cont ca acest tip de contract este considerat la art 80 C. Muncii ca derogare de la regula de la art 12 alin (1), iar art 81 enumera situatiile in care contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat?

binenteles ca pot fi angajati de durata determinata ? care ar fi problema ?
sigur ca da...este vorba de o exceptie nu de o ilegaitate
tudor.mitranescu a scris:

Problema pare a fi încadrarea contractului pe durată determinată într-unul dintre cazurile de la articolul 81 din Codul muncii.
Atunci răspunsul devine: da, se poate încheia contractul despre care vorbiţi, dar în cazurile limitativ prevăzute de articolul 81:

"Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură."

Faptul că e vorba despre un consilier juridic (profesie cu statut reglementat prin lege) nu înseamnă că în această situaţie nu s-ar aplica integral prevederile Codului muncii, inclusiv cele privitoare la tipul de contract despre care vorbim aici.

Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic spune clar:

"Articolul 2
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.

Articolul 3
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat."... deci se aplică dreptul comun în materie (ex. Codul muncii), exact ca pentru orice altă angajare.
Daca urmaresti enumerarea limitativa a situatiilor de la art 81 C.Muncii consilierii juridici ar putea fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata daca s-ar afla in conditiile stipulate de art. 81 lit. a, d1, d2, d3, e si eventual c, desi legea prevede expres "activitatea sezoniera" si e greu de crezut ca sunt angajati consilieri juridici colectia primavara - vara, sau toamna - iarna. Astfel, daca persoana ce se angajeaza ca si consilier juridic nu se afla in vreuna din situatiile prevazute de prevederile art. 81, si cred ca in majoritatea cazurilor nu se incadreaza in aceste exceptii, trebuie aplicata regula comuna de la art 12 alin. (1). Cred ca dispozitiile Cap. VI din C. Muncii instituie o exceptie prim reglementare speciala care se aplica situatiilor speciale in care s-ar afla angajatul sau angajatorul. Pe de alta parte, daca se considera activitatea efectiva a consilierului juridic, nu poate fi vorba - in majoritatea cazurilor - de o derogare de la dreptul comun, in speta art. 12 alin. (1).
Am deschis aceasta discutie pentru ca m-am intalnit cu un astfel de caz. In speta, persoana respectiva nu putea fi incadrata in nici una din situatiile prevazute de art 81 astfel incat angajatorul ar fi fost obligat sa-i incheie contract de munca pe perioada nedeterminata conform regulii comune. In cazul in care s-ar ajunge in instanta cred ca respectivul ar avea castig de cauza.
Legea 514/2003 face din consilierul juridic un fel de cal-magar care nici catar nu este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare contract de munca wolfache wolfache Buna ziua, imi puteti spune va rog daca este posibila modificarea contractului de munca din unul pe perioada nedeterminata cu unul pe perioada determinata de ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca lesko lesko In ce conditii conform legii se incheie CIM pe perioada determinata? (vezi toată discuția)
Registru zilieri marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Am si eu va rog frumos o intrebare,daca in cadrul unei societati care are ca obiect de activitate baruri si alte activitati de ... (vezi toată discuția)