avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Activitate marlenah

Activitate marlenah

Buna ziua,

Suntem un agent de munca temporara si vrem o clarificare legata de urmatoarele prevederi:
-Potrivit OUG nr 114/2018, angajatorii care desfasoara activitati in sectorul de constructii au obligatia sa garanteze salariatilor un salariu de baza minim brut pe tara de 3000 lei daca presteaza activitate intr-unul din domeniile prevazute la art 66 din actul normativ.
Pentru aceasta categorie de angajatori, legislatia prevede ca sunt scutiti de impozitul pe venit , cu conditia ca cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) sa fie in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

-In calitate de agent de munca temporara intentionez sa inchei un contract de punere la dispozitie, cu o firma care desfasoara activitate in domeniul constructiilor.

-Potrivit art. 88 din Codul Muncii, agentul de munca temporara are calitatea de angajator fata de salariatul temporar iar potrivit art. 92 Codul Muncii,salariatii temporari beneficiaza de toate facilitatile acordate de utilizator angajatilor sai ( deci inclusiv salariu de 3000 lei).


Întrebarea este urmatoarea:
-care dintre cele doua societati trebuie sa indeplineasca conditia cifrei de afaceri de 80% pentru a beneficia de scutirea de impozitul pe venit?

La o prima analiza, se poate spune ca firma din constructii insa acesta nu are calitatea de angajator pentru salariatii de munca temporara; pe de alta parte, agentul de munca temporara , care este angajatorul salariatilor temprari, nu poate beneficia de scutirea de impozit pe venit pentru ca nu obtine o cifra de afaceri in care 80% sa fie rezultatul activitatilor din constructii conform Cod CAEN specificat la lit a) din OUG 114/2018.

Cum se procedeaza?
Nu emit decizie de reintegrare ci reactivez cim in Revisal in baza hot judecatoresti. Ii aduc la cunostinta in scris, cu confirmare de primire ca cim a fost reactivat in baza hot judecat.
Buna ziua,
Am urmatoarea speta: salariat care a castigat in instanta reintegrarea si acordarea de despagubiri banesti conform art. 80 din Codul Muncii.
Ca angajator, solicit sa se prezinte la reintegrare in data x. Acesta imi raspunde oficial ca nu se poate prezenta la data fixata de mine pentru ca este angajat si trebuie sa respecte termenul de preaviz de 20 zile.
Cum procedez?
Il pot concedia pentru absente nemotivate-abatere grava?
Multumesc.