Nu interzice nimeni dreptul de a participa la un concurs... am scris cateva pagini mai in fata! E vorba despre ce se intelege prin sintagma "consilier juridic definitiv" si, mai ales, conditiile de definitivare in acceptiunea UNBR: fie exercitarea profesiei de consilier juridic cel putin 5 ani inainte de intrarea in vigoare a Legii 514/2003 (dovedita cu inscrisuri) fie promovarea unui examen de definitivat (chiar daca aceasta inseamna pentru consilierul juridic in cauza o "re-definitivare")!
Situatia e ciudata, insa nu fara rezolvare!
Desi legea 514 admite(a) doua variante pentru dobandirea calitatii de consilier juridic definitiv (promovarea examenului de definitivat sau existenta notarii, in carnetul de munca, a mentiunii "consilier juridic" anterior intrarii in vigoare a legii - indiferent pentru ce perioada), pentru admiterea in avocatura conditia (la ultimul examen, in noiembrie 2010) era fie sa fi dobandit calitatea de consilier juridic definitiv prin promovarea unui examen, fie sa fi avut pe carnetul de munca cinci ani de vechime in aceast calitate anterior intrarii in vigoare a legii 514.
Solutia?
Participi la urmatorul examen de definitivat in cadrul Colegiului Consilierilor Juridici la care esti inscrisa si dobandesti si prin examen calitatea de consilier juridic definitiv pe care o ai deja in baza legii. Dupa care, in calitate de consilier juridic definitiv, te inscrii la examenul de intrare in avocatura.
Mda... cand am facut referire la iepuras, era vorba de animalutul acela dragut, cu urechi lungi, care vine de Paste si ar putea aduce deciziile... mi se pare putin fortata, daca nu chiar lipsita de bun-simt asocierea unor animale, de orice natura, cu membrii unei profesii in randurile careia vor sa intre, intr-un fel sau altul, cei care frecventeaza acest forum. Cred ca mai corect ar fi sa lasam comentariile rautacioase, justificate sau nu, pentru "dupa", chiar daca aceasta inseamna, cu tot cu contestatii, sfarsitul lunii februarie!
Haideti sa nu aruncam cu noroi sau alte materiale in stanga si in dreapta doar pentru cateva postari in plus, ascunse sub umbrela fragila a anonimatului.
Asa ca validarea rezultatelor si emiterea deciziilor vor fi facute de iepuras!
S-au publicat rezultatele dupa contestatii la Alba Iulia! Inca un admis la definitivi - subsemnatul si 12 la stagiari!
greu mai trece timpul...:(
@andreea st:
Inca unul pentru Alba, pentru defintivi! Locatia se stie, noul campus universitar din zona Schit, in rest... ordinea probelor sau altceva - nimic, verificat in aceasta dimineata.
Buna ziua,
Daca nu abuzez prea mult de bunavointa colegilor forumisti, as vrea si eu sintezele... partenie.rus@gmail.com.
Multumesc mult!
Mda... multumesc!
Dar contractul individual de munca nu putea fi suspendat in 2000 pe un articol aparut in noul cod al muncii din 2003. Observ ca in cartea de munca este mentionat "angajat prin transfer conform art. 11 din legea 1/1970 pe durata determinata, conform art. 164 din Regulamentul Senatului".
Legea 1/1970 privea organizarea si disciplina muncii in unitatile socialiste de stat (!) si a fost abrogata tocmai prin Codul Muncii din 2003, la 15 iulie 2004.
Art. 11 lit. prevede:
"Transferul salariaţilor de la o unitate la alta are loc în următoarele situaţii:
a) transferul în interesul serviciului, care se acordă - la cererea unităţii unde se transferă salariatul respectiv - de către conducerea unităţii de la care pleacă, cu aprobarea organului ierarhic superior al acesteia.
În cazul transferului de la o instituţie centrală sau de la o unitate cu statut de centrală este suficient acordul acestora.
b) transferul la cererea salariatului, care se poate face numai cu acordul unităţii de la care pleacă şi al unităţii unde se transferă, în condiţii bine justificate, cum ar fi apropierea de familie, trecerea într-o muncă corespunzătoare pregătirii sale, ocuparea unui post prin concurs.
Trecerea de la o unitate la alta prin actul de numire al organului superior competent constituie transfer în interesul serviciului.
Salariatul trecut la o altă unitate ca efect al unei fuziuni sau absorbţii, al divizării patrimoniului unităţii sau al desprinderii unei părţi din acesta se consideră, de asemenea, transfer în interesul serviciului".
salutare, va deranjez cu o chestiune:
o persoana incadrata drept consilier juridic pana in luna august a anului 2000 a fost transferata ("operatiune" efectuata in baza prevederilor legale de atunci) la Senatul Romaniei, ca sef birou senatorial, pana la finele anului 2000.
perioada lucrata la senat este sau nu considerata vechime in profesia de consilier juridic?