avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Activitate Ligia G

Activitate Ligia G

Eu si sotia mea am convenit sa incepem formalitatile de divort si am cazut de acord si asupra impartirii bunurilor comune. Impreuna avem un apartament si cateva terenuri si am stabilit ca ea sa opreasca apartamentul si eu terenurile. Problema este ca unele terenuri sunt cumparate cu precontract si, din motive administrative, nu se poate face contractul in forma finala acum pentru ca primaria din zona nu a facut planul parcelar si terenurile nu au cadastru. Intrebarea mea este daca sotia mea poate da o declaratie prin care sa renunte la orice drepturi privind aceste terenuri, avand in vedere ca titlurile de proprietate vor fi dobandite dupa divort. Deasemenea, as vrea sa stiu in ce masura o eventuala declaratie de acest fel poate fi contestata ulterior pentru ca valoarea este foarte mare si nu as vrea sa im asum riscuri. Multumesc!
In cazul cedarii partilor sociale de catre administratorul societatii, acesta mai poarta raspunderea pentru problemele ulterioare pe care le va avea societatea (impozite, amenzi etc)? Ma refer, evindent, la situatii ce pot avea sursa in perioda in care acesta a administrat societatea. De exemplu, daca la un control se descopera nereguli din perioada anterioara cedarii partilor sociale, fostul administrator va fi facut responsabil pentru ele sau cel care a preluat societatea? Deasemenea, se poate stipula in contractul de cesiune ca odata cu cedarea partilor sociale, cesionarul preia toate responsabilitatile de la infiintarea societatii pana in prezent?

Am si eu o intrebare. In cazul in care o societate comerciala cesioneaza un bun cu valoarea X care este virata in contul curent al societatii, care sunt impozitele care se platesc si in ce fel? Firma este macro-intreprindere, deci plateste impozit pe profit de 16% si este formata din 2 asociati cu 65% si 35%. In momentul in care intra banii in firma, am dori ca suma sa fie impartita altfel decat procentele reale. Asta stiu ca se poate, dar pe langa impozitul pe profit care se plateste din toata suma, se mai plateste si impozit pe dividende de 16%? Daca da, in situatia noastra in care banii se impart altfel decat valoarea procentelor, cum se procedeaza? Multumesc!
Răspuns la discuția Impozit cesiune parti sociale
Da, e in regul si varianta aceasta. Persoana care m-a sfatuit mi-a spus ca asa ar trebui facut...sa iau un avocat personal cand se semneaza actul si sa se stipuleze in contract ca este valabil dupa ce isi poune parafa pe el si avocatul meu. Totusi, mi se pare mult mai simpla varianta dvs. cu declaratia respectiva. E dificil pentru mine pentru ca ma aflu la prima tranzactie de acest gen si este riscant pentru ca este vorba despre o suma foarte mare.
Răspuns la discuția Impozit cesiune parti sociale
Multumesc tuturor pentru lamuriri, chiar mi-au fost de ajutor. Acum...mai am o intrebare care sper sa fie si ultima. La tranzactie am stabilit ca plata se va face intr-un cont pe care il vom deschide la banca la care cumparatorul partilor sociale are contul pentru ca transferul sa se faca rapid. Problema este ca pentru a putea face ordinul de plata, contractul de cesiune trebuie sa fie deja semnat. Am inteles ca pentru a avea o protectie, in contract se poate specifica faptul ca acesta este valabil dupa ce si-a pus parafa si avocatul meu. Se poate asa?
Răspuns la discuția Impozit cesiune parti sociale
Multumesc pentru lamuriri. Mi se parea si mie logic sa fie 16%, dar m-au derutat raspunsurile pe le-am primit de la administratiile financiare. Tranzactia se face, intradevar, pe o suma mult mai mare decat valoarea partilor sociale. Din cate am inteles din raspunsurile dvs., cel care cumpara partile sociale va retine si va vira impozitul catre stat. Asta inseamna ca din suma X, care reprezinta valoarea totala, va retine 16% si ii va plati la stat in numele firmei, nu in nume propriu.
Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?