avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Activitate iela100

Activitate iela100

buna ziua,

Daca in contractul de munca este mentionat program de lucru inegal ( angajatorul are un contract de prestari servicii cu un organizator de spectacole si deci lucram la sediul organizatorului de spectacole) si intrucat sambata si duminica lucram mereau pentru ca se organizeaza spectacole, nu ar fi obligatoriu sa ofere 2 zile libere consecutive in timpul saptamanii? care ar fi articolul/legea? Pentru ca profitand de faptul ca este marcat program de lucru inegal, se ofera o singura zi libera, uneori nici o zi libera /saptamanal cu promisiunea ca in vacanta spectacolelor se va compensa prin liber dar problema este ca intrucat in unele luni se lucreaza cate 250 ore /luna, iar pe un an intreg se pot aduna chiar si peste 500 ore suplimentare, care nu sunt platite niciodata si pauza/vacanta lor de spectacole este mult mai mica, ceea ce inseamna ca nu se compenseaza decat un sfert din orele suplimentare cu libere, restul pierzandu-se. In plus, contractul fiind determinat, acestia il pot inceta pana in vacanta sau adeseori chiar cu motive de indisciplina.

Ce inseamna programul de lucru inegal? Este corect, ca in plus, de exemplu, seful spune ca a terminat lucrul cu tine pe ziua respectiva dupa ce ai lucrat deja peste 8 ore sa te sune telefonic sa revii in 15 min pentru inca 1-2 ore iar neputinta reintoarcerii sa constituie motiv de indisciplina? Este legal acest lucru? Ce articol ar fi incalcat?

Pe baza acestui contract de munca cu timp inegal, este legal sa te tina numeroase zile cu peste 12 ore /lucrate zilnic fara sa fie urmate de o pauza de 24 ore spunand ca in acest domeniu nu se ofera deoarece este o Ordonanta a spectacolelor care prevede altceva fata de Codul Muncii? De asemenea daca in cateva zile s-a lucrat pana la ora 2.00 noapte, de dimineata, deci 15-16 ore in continuu sa nu vrea sa iti accorde nici spor de noapte in cele 3-4 zile din luna respectiva?

Si toate aceasta bataie de joc pe un salariu extrem de mic de aprox 1270 lei net + 10% spor periculozitate intrucat presupune riscuri ....ceea ce este coparativ cu angajatii directi ai organizatorului de spectacole mult mai putin...... adica daca angajatorul insista pe ordonanta organizarii spectacolelor si a preluat de acolo doar aspectele negative de ce nu a preluat de acolo si pe cele pozitive, referiotare la o plata egala de salarii cu a angajatilor organizatorului de spectacole?
va multumesc,
buna ziua,
Daca angajatii unei firme au condica de prezenta la intrare si semneaza zilnic completand ora sosirii si ora plecarii si intrucat avand un program de lucru inegal se lucreaza foarte multe ore suplimentare si salariatul cere compensarea lor cu timp liber sau cu plata lor si in momentul acela ti se spune ca ei nu iau in considerare pontajul respectiv, desi este semnat de peste 20 de salariati zilnic, ci ei iau in calcul o agenda / caiet al unui sef care cateodata uita sa te mai treaca sau cateodata nu este la serviciu si astfel pierzi ore lucrate si deci bani, este legal acest lucru? Adica sa aiba o condica la intrare pentru a avea o justificare in cazul unui control dar in realitate sa fie doar de forma?
Cum se poate proceda pentru a recunoaste orele/drepturile lucrate din condica de prezenta? Exista o lege care prevede ceva de acest gen?
*** Este legal, in cazul in care nu ajungem la o intelegere amiabila cu angajatorul, si ajungand la plangere ITM sau in instanta, pentru ce a vorba de orele suplimentare adunate in mai bine de jumatate de an sa prezint copii/poze de pe condica semnata de noi peste 20 de angajati zilnic?
Va multumesc
Răspuns la discuția ZI NEMOTIVATA fara justificare
nu, nu se emit niciodata decizii ptr asemenea chestii; ei au contract de munca cu timp inegal si merg cand sunt chemati si stau cat sunt solicitati intre 8 h/ zi si 15 ore /zi si deci nu gasim normal ca in luna respectiva sa lucreze 250 ore, sa lucreze dupa aceea 3 saptamani cu o singura zi libera saptamanal, sa nu ii plateasca nici o ora suplimentara dar totusi sa aiba o zi nemotivata....fara sa ii prezinte nici un fel de act...va multumim,
buna ziua,
Ce acte pot cere la angajator/cum se poate proceda, daca in ianuarie a trecut pe fluturas NEMOTIVAT scazand echivalentul unei zile din salariu, in conditiile in care pe luna respectiva s-a lucrat mult peste norma legala, de obicei 6 zile din 7 saptamanal doar ca lucrul s-a inceput pe 7 ianuarie, intrucat asa transmisese conducerea in decembrie iar apoi s-au razgandit si au vrut sa cheme din 4 ianuarie la servicu dar avand tel fara semnal, prezentarea la serviciu s-a facut din 7 ianuarie de catre angajatii care nu au aflat la timp sau care nu erau in localitate, fiind sunati ceva de genul cu 1-2 ore inainte sa aiba nevoie angajatorul? singurul document furnizat a fost fluturasul lunar de salariu. va multumesc, Adica sa fii prezent peste 250 ore/luna respectiva la serviciu si sa te trezesti cu zi nemotivata la salariu, este bataie maxima de joc..
buna ziua, va rog mult, se poate sa imi spuneti cum se poate face contractul de inchiriere de catre alta persoana, o ruda care nu este si coproprietar al bunul respectiv? va multumesc