Multumesc pentru raspuns, asa m-am gandit si eu.
Numai ca , Ordinul 3055/2009 la art12 alin(8) scrie "Nici o parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect cu exceptia cazului în care activul reevaluat a fost valorificat, situatie în care surplusul din reevaluare reprezinta câstig efectiv realizat" .
Rezulta de aici ca numai surplusul din revaluare ramas fara obiect poate fi distribuit, direct sau indirect actionarilor.
Stabilirea modalitatilor de utilizare a surplusului din reevaluare a inceput in anul 2006 cand legea 516/2006 a dat posibilitatea societatilor pe actiuni si societatilor in comandita pe actiuni sa isi majoreze capitalul social cu diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului social. Aceasta solutie a fost permisa numai pana la data de 31.ian.2007.
Mijlocul fix a fost reevaluat in anul 2005 si dif.de reevaluare a fost contabilizat la ct.105. In anul 2008 am vandut activul si concomitent diferenta din reevaluare a fost trecut la ct.1068 (alte rezerve- surplus de reevaluare) . Ex.
Vanzare mijloc fix 461= 7583 370 lei
scoatere din evidenta: % = 212 360
2812 60
6583 300
transfer dif.de reevaluare la rezerve
105= 1068 310
Ordin nr.3055/2009 art.12 alin3 "Surplusul din reevaluare inclus în rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct în rezerve, atunci când acest surplus reprezinta un câstig realizat.
În sensul prezentelor reglementari câstigul se considera realizat la scoaterea
din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate
acestea, o parte din câstig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de
entitate. În acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre
amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii
calculate pe baza costului initial al activului. "
si alin. (8) "Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau
indirect, cu exceptia cazului în care activul reevaluat a fost valorificat, situatie în
care surplusul din reevaluare reprezinta câstig efectiv realizat"
In anul 2008 era in vigoare Ordinul 1752/2005 art.111 alin.3
Sper ca am facut corect inregistrarile, si din acest surplus din revaluare am vrea sa majoram capitalul social.
La un SRL se poate majora capitalul social din surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare, cont 1068, atunci cand surplusul reprezinta un castig realizat (activ reevaluat si vandut)?
Daca da, se plateste sau nu impozit pe dividende?
Multumesc anticipat
Multumesc pentru raspuns.
Dar asta insemna ca facturile trebuie stornate, Fiindca pana azi numai o parte din marfurile facturate au sosit. Si nu avem bani sa platim in avans toate marfa, numai partial cate un transport.
In declaratia 390 ce declar- conform receptiei sau facturii (TVA-ul)?
Multumesc.
Am urmatoarea problema: la data de 28.01.2008 au fost emise 5 facturi reprezentand marfuri, din Ungaria catre o firma din Romania. Data livrarii marfurilor se face in luna februarie, martie aprilie, mai . Adica firma din Romania primeste factura fara marfa. Mentionez ca facturile au fost intocmite in luna ianuarie,din cauza maririi preturilor de la 01 februarie .
Cum si cand fac receptia, cu ce data? Cu ce curs? Este legal? Ce trebuie sa fac?