avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... achizitii intracomunitara
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

achizitii intracomunitara

Am urmatoarea problema: la data de 28.01.2008 au fost emise 5 facturi reprezentand marfuri, din Ungaria catre o firma din Romania. Data livrarii marfurilor se face in luna februarie, martie aprilie, mai . Adica firma din Romania primeste factura fara marfa. Mentionez ca facturile au fost intocmite in luna ianuarie,din cauza maririi preturilor de la 01 februarie .
Cum si cand fac receptia, cu ce data? Cu ce curs? Este legal? Ce trebuie sa fac?
Poti sa platesti bunurile in avans, dar receptia o faci cand acestea iti sunt efectiv livrate.
Apar 2 momente distincte:

*)din punct de vedere al bunurilor achizitionate

Potrivit punctului 152 din OMFP 1752/2005, completat prin art. 11 alin 5) din Ordinul 2374/2007, -in cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.

Cu alte cuvinte vom avea in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri:

Indiferent de natura bunurilor achizitionate si independent de faptul ca furnizorul european a emis sau nu factura ori cumparatorul roman a intrat sau nu in posesia facturii, cursul utilizat pentru evaluarea la intrare este cursul de la data receptiei bunurilor.

Pentru bunurile achizitionate din Comunitatea Europeana evaluarea lor in moneda nationala de raportare se va face numai la cursul comunicat de BNR de la data receptiei.

De asemenea, este obligatorie consemnarea receptiei bunurilor la data efectuarii sale in nota de receptie si constatare de diferente, pentru a sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ, in conformitate cu prevederile art. 6 alin (1) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Trebuie sa existe o corelare intre informatiile inscrise in documentele de transport (CMR, scrisoare de trasura, etc.) si cele consemnate in nota de receptie si constatare de diferente, referitoare la data efectiva de predare – primire a bunurilor respective.

**) din punct de vedere al TVA

Cursul valutar utilizat pentru determinarea in lei a taxei pe valoarea adaugata este reglementat de articolul 139 -alin (1) sau (2) din titlul VI al Codului Fiscal, in vigoare, astfel:


in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri

Cursul de schimb folosit pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni potrivit art. 139¹, alin.2, din Codul Fiscal este “ultimul curs de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza”.

De altfel, la punctul 22 alin (1) al Titlului VI din H.G. 44/2004, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dat in aplicarea articolului mai sus mentionat, se prevede ca, “in contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb al unei banci comercile”.
Cum faptul generator si exigibilitatea pentru achizitiile intracomunitare sunt reglementate de art. 135 din Codul Fiscal, trebuie avute in vedere aspecte in legatura cu:

a) faptul generator

Articolul 135 alin (1) prevede ca “in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia”, adica in Romania.

De regula, faptul generator pentru livrarile de bunuri in Romania intervine la data livrarii bunurilor, a se vedea art. 134 alin (1).
Prin urmare, de regula, faptul generator pentru achizitiile intracomunitare intervine tot la data livrarii bunurilor.

De remarcat ca exceptiile de la regula faptului generator, prevazute de art. 134 al (2), (3) si (5), se aplica si pentru achizitiile intracomunitare.


b) exigibilitatea TVA

Potrivit art. 135 , alin (3) din Codul Fiscal, “exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1)[..]”.

Conditia necesara este ca factura sa fie “emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator” (livrarea bunurilor, de regula).

Daca nu se respecta aceasta conditie, adica factura este emisa dupa cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare lunii in care a intervenit faptul generator, atunci exigibilitatea taxei intervine “in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei în care a intervenit faptul generator” (livrarea bunurilor, de regula).

In concluzie, pentru determinarea valorii in lei a TVA aferenta achizitiilor intracomunitare, se va utiliza cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb al bancii prin care se efectueaza decontarile din data:

a) emiterii facturii externe, daca factura a fost emisa pana cel tarziu in 15 ale lunii urmatoare producerii faptului generator (de regula, livrarea) sau

-b)emiterii autofacturii, adica data de 15 ale lunii urmatoare lunii in care a intervenit faptul generator, in situatia in care partenerul intracomunitar nu a emis factura pana la acea data.

obs: a 15- a zi calendaristica (nu lucratoare)

concluzie: evalueaz stocurile la data receptiei (100eur*3.5 lei)
determin TVA LA DATA EXIGIBILITATII (DATA FACT SAU A 15-A ZI)(19%*100*3.6LEI)

Sper ca v-am fost de folos

Alin
ANA700303 a scris:

Am urmatoarea problema: la data de 28.01.2008 au fost emise 5 facturi reprezentand marfuri, din Ungaria catre o firma din Romania. Data livrarii marfurilor se face in luna februarie, martie aprilie, mai . Adica firma din Romania primeste factura fara marfa. Mentionez ca facturile au fost intocmite in luna ianuarie,din cauza maririi preturilor de la 01 februarie .
Cum si cand fac receptia, cu ce data? Cu ce curs? Este legal? Ce trebuie sa fac?


Sunt 5 facturi de achzitii pentru aceleasi marfuri (produse) ???
Receptia se face intotdeauna conform actelor normative in vigoare la data primirii marfurilor.Le receptioneaza un gestionar sau cel putin administratorul , NU???Daca sunt diferente in plus sau minus?
Apoi citeste cu atentie ce a scris Alin.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Dar asta insemna ca facturile trebuie stornate, Fiindca pana azi numai o parte din marfurile facturate au sosit. Si nu avem bani sa platim in avans toate marfa, numai partial cate un transport.
In declaratia 390 ce declar- conform receptiei sau facturii (TVA-ul)?
Multumesc.
Buna ziua tuturor!!
Am cautat in forum raspuns la problema mea dar....nu am reusit sa inteleg rezolvarea :-/
De aceea, va rog frumos sa ma ajutati sa gasesc raspunsul corect: trebuie sa fac o factura ptr. grecia-servicii de arhitectura si nu stiu cum. Cand primim o factura din grecia,ea vine doar cu suma totala in valuta, in limba greaca iar patronul o traduce. Cautand prin forum si in codul fiscal, nu am reusit sa inteleg bine ce am de facut. uitati ce am inteles: ptr. o tara aflata in comunitate pot face factura in engleza (de expl.)dar la tva sa scriu si suma in lei si eventual sa o si traduc si sa pastrez traducerea la firma. am mai citit si alta varianta dar......sunt in ceata rau de tot.
Va rog frumos sa ma ajutati! :help:
Va multumesc mult anticipat!!

Alte discuții în legătură

Curs valutar inregistrare facturi Natalia.Fomov Natalia.Fomov Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu inregistrarea in contabilitate a facturilor externe primite. Ca regula generala, facturile ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala mitrache_v mitrache_v Buna ziua si La multi ani! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este articolul din codul fiscal unde spune ca facturile fiscale se emit in 3 exemplare (una ... (vezi toată discuția)
390 vies Nicoletamaria Nicoletamaria buna ziua1 am o factura din Germania emisa pe 29.01.2010 am platit pe 15.01.2010 in baza unei fact proforme emisa la 15.01.2010. marfa a sosit pe ... (vezi toată discuția)