Va multumesc pentru raspuns, inteleg ca exista acea prevedere legislativa.
Problema este ca notarul al doilea trebuia sa ne instiinteze despre aceasta situatie inainte de a demara procedurile, ca sa ne putem adresa primului notar si nu sa pierdem timp si bani degeaba.
In schimb ne-a cerut sa platim impozitul si onorariul ca si cand succesiunea s-ar face la el, iar cand ne-am dus sa luam actele ne-a spus ca nu mai poate face nimic, sa ne adresam primului notar, iar acum trebuie sa ne recuperam de la el banii dati, si suma e destul de mare.
Primul notar este in continuare notar, dar e o persoana foarte dificila, care mai mult incurca decat descurca lucrurile, de aceea ne-am adresat altui notar.
Buna ziua,
In urma cu cativa ani sotiei mele i-a murit tatal si a facut acte de succesiune (impreuna cu mama ei, ca unici mostenitori) pe o parte din bunurile tatalui decedat (un autoturism si o casa de la tara).
In prezent sotia doreste sa faca acte de succesiune impreuna cu mama ei si pe apartamentul ce a apartinut tatalui decedat si mamei sotiei mele, si care n-a facut obiectul primului act de succesiune. Notarul la care ne-am prezentat spune ca nu poate face acte de succesiune (dupe ce ne-a luat banii pentru impozite si onorariu), pe motiv ca ar fi o lege care precizeaza ca daca o succesiune pt. aceeasi persoana decedata fost inceputa la un notar, ea trebuie sa se incheie la acelasi notar, deci niciun alt notar nu poate face acte de succesiune (pe restul de bunuri). Acum trebuie sa recuperam banii deja dati la acest notar, sa mergem din nou la primul notar, sa-l cautam si sa reluam procedura de la inceput, cu cheltuielile aferente.
Puteti sa-mi confirmati (sau infirmati) daca exista o astfel de prevedere legala? Daca primul notar decedeaza, se muta din tara sau renunta la meseria de notar, o astfel de succesiune nu se mai poate incheia de nimeni altcineva? Pare cam ciudat...
Va multumesc pentru raspunsuri.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Pana la urma inteleg ca donatia e cea mai potrivita. Costa mult, asta este, n-am stiut de la inceput ca trebuie facuta succesiunea imediat dupa deces, si ca intre timp preturile au crescut mult, vom stii in viitor, daca va mai fi cazul. Vanzarea-cumpararea ne interesa doar in masura in care era mai simpla, mai ieftina si mai putin atacabila de rudele mamei. Inteleg ca nu este.
Cum scriam, sotia e unic mostenitor de drept al mamei sale, dar nu putem stii cine o mai influenteaza pe mama in ultimii ani de viata, asa ca dorim sa transmitem proprietatea de pe acum, cu pastrarea dreptului de folosire a mamei asupra apartamentului.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Intr-adevar, ar fi ideal ca sotia mea sa poata lasa lucrurile asa cum sunt, dar trebuie totusi sa ne luam niste masuri de precautie pentru viitor. Legile se pot schimba si operatia poate costa mult mai mult in cativa ani.
Soacra mea are frati si surori in viata, de aceea as dori sa va intreb: acestia pot emite pretentii la partea de 5/8 din apartament pe care o detine soacra, in cazul decesului acesteia? Soacra mea le poate lasa prin testament apartamentul, fara ca sotia sa poata intra in posesia lui, ca mostenitor unic?
Unii dintre ei sunt mai rautaciosi si chiar au batut apropo-uri in trecut, desi eu cred ca nu au nicio baza legala.
Pana la urma de aceea dorim sa facem aceste acte, ca sotia sa se protejeze de eventuale pretentii nejustificate din partea rudelor soacrei in viitor.
Inteleg ca donatia e cea mai potrivita, si ca mai intai trebuie facuta succesiunea. Donatia poate fi atacata de rudele soacrei, in cazul decesului acesteia? Vanzarea-cumpararea n-ar fi mai sigura?
In cazul donatiei se mai plateste sau nu impozit datorat statului? Actele necesare la donatie sunt aceleasi ca la o vanzare-cumparare (ex. cadastru apartament, certificat fiscal)? Intreb ca sa stim si care ar fi diferenta de pret intre donatie si vanzare-cumparare.
Va multumesc inca odata pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei:
Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, cumparat in timpul casatoriei, iar sotia este unicul copil, nu mai exista alti mostenitori.
Acum cativa ani tatal ei a decedat, dar ea si mama ei nu au facut acte de succesiune, nu au considerat important.
In acest moment sotia si mama ei s-au inteles ca mama sa-i cedeze dreptul de proprietate fiicei, cu conditia sa se precizeze in actul respectiv ca mama are drept de folosinta a apartamentului pe durata vietii, aspect cu care fiica este de acord.
Intrebarea mea este: cum e mai simplu, mai ieftin si mai putin atacabil sa se procedeze, sa se faca act de vanzare-cumparare sau act de donatie, de la mama la fiica?
Este necesar ca mai intai sa se faca si un act de succesiune, in ambele cazuri?
Actualmente, cat la suta reprezinta proprietatea mamei si cat proprietatea fiicei asupra apartamentului?
Cele doua persoane sunt de acord cu cedarea dreptului de proprietate, alti mostenitori nu exista, cautam cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie.
Va multumesc pentru raspuns.